Egy éve kezdte meg működését az online Szótkérek Magazin, azóta ontjuk olvasóinkra a cikkeket, vidókat, podcastokat. Érdemes így év vége felé megnézni a statisztikát, és kibogarászni, melyik tartalmat kedvelték leginkább az információra éhes és kíváncsi követőink.

A szotkerek.hu oldalnak indulása óta három állandó szerzője van Kovács Ildikó, Lieber Tamás, Metz Edina személyében, és mellettük időről időre mások is publikálnak cikkeket.

Visszatérve a 10-es toplistára, a lista élén a Palota Liget nagyberuházásról készült cikk végzett, a második helyezett pedig egy személyes és lenyűgöző visszaemlékezés lett. A harmadik helyre a CT-zett időkapszula került fel.

Akkor haladjunk visszafelé.

  1. A Szemétirtók-irka és Bojack Horseman

Cserni Zsófia készítette vidám páros, egy rajzolt lány és egy fiú kalauzolja végig a diákokat a Szemétirtók-irka első, valamint hátsó oldalain környezetvédelmi témákban. A füzetben leírtakból a gyerekek érdekes és fontos információkat tudhatnak meg például a szelektív gyűjtésről vagy arról, hogyan csökkenthető a háztartásokban keletkező hulladék. Az angol szakra járó lány a füzet mellett mesekönyvet is illusztrál. Az interjújában arról is beszél, hogyan jut ideje az angoltanulás mellett a rajzolásra, és melyik a kedvenc rajzfilmsorozata. (474 megtekintés)

„Olyan karaktereket választottam, amik a kicsi énemnek is tetszenének”

  1. Hajas Ilonára emlékeztünk

A visszaemlékezésben a népszerű bemondónő lánya, Vincze Vivien volt a segítségünkre. Beszélt az édesanyja pályakezdéséről, karrierje csúcspontjáról és a hajdani bemondók világáról. (562 megtekintés)

Fejből mondta a szövegét és sugárzott róla a kedvesség – 70 éves lenne Hajas Ilona

  1. A védőoltás működése animációban

A Covid tombolása közepén a Magyar Tudományos Akadémia készített egy animációs filmet, amiben az oltás következtében szervezetünkben kialakuló immunválaszt és annak későbbi hatását mutatták be nagyon szemléletes módon. Időközben azonban elérhetetlenné tették videót, de cikk végén van más információ is a járvánnyal kapcsolatban. (591 megtekintés)

Animációban mutatják be, hogyan reagál szervezetünk a védőoltásra

  1. Új rendelő és buszvégállomás Rákospalotán

Eléggé lepattant állapotban van a XV. kerületi Kossuth utcai rendelő, és az intézmény új épületbe való átköltöztetése jelentheti a megoldást erre a helyzetre. Többek között erről is szó volt egy lakossági fórumon, meg arról is, hogy a rendelővel együtt az 5-ös busz végállomásának kérdése is nyugvópontra kerülhet a fejlesztésnek helyet adó önkormányzati telken. (594 megtekintés)

Rendelőket érintő 5-ös busz és új épület a háziorvosoknak – belehúz a fejlesztésbe Rákospalota

  1. A barlang néha vetkőztet

Szép és egyáltalán nem veszélytelen szakma a barlangászoké, és jó néhányan megtapasztalták már, milyen nehézségekbe ütközik, ha szűk nyíláson akarják átpréselni magukat. Volt olyan, aki neki is vetkőzött a mutatványnak. Barlangászok mesélnek a szorult helyzeteikről. (596 megtekintés)

Szűkre szabott gondolatok – barlangkutatók szorult helyzetben

  1. Iskolai felvilágosítás

Tiltakozási hullám indult el amiatt, hogy a pedofil bűnelkövetők büntetését szigorító törvénybe belekerült a homoszexualitás, transzneműség megjelenítését, a 18 éven aluliak iskolai szexuális felvilágosítását célzó korlátozás is. A cikkben arról van szó, hogyan vélekedik egy LMBTQI fiatal a jogszabályról, és egy tanár szerint milyen ma a szexuális felvilágosítás a családokon belül. (664 megtekintés)

Aki ezt a törvényt írta, nincs tisztában a kamaszok szexuális életével, a nemi érésével

  1. Otthontanulás és lakhatás az otthontalanok otthonában

Nyáron készült az interjú Carlos Lattes Pavezzel, pont akkor, amikor már több mint egy éve nagy nyomás nehezedett a szociális szférában dolgozókra a járvány miatt. A Szociális és Rehabilitációs Alapítvány családok átmeneti otthonának igazgatója arról beszélt, hogyan segítik a lakhatás nélkül maradt családokat és hajléktalan férfiakat a szokványosnak egyáltalán nem mondható Covid-helyzetben. (724 megtekintés)

Az iskolabezárás egy generációt tett tönkre – interjú Carlos Lattes Pavezzel, a SZÉRA igazgatójával

  1. Megnézték belülről a bazilika felbontatlan időkapszuláját

Felújítják az esztergomi bazilika kupoláját és a kupola tetején levő keresztből kiemelték az időkapszulát. A kinyitása előtt azonban látni akarták a szakemberek, hogy mit rejt a repesztalálatot kapott henger. (875 megtekintés)

CT-vel derítették ki, hogy mi található a főszékesegyház időkapszulájában

  1. Cipőre emlékezett a jó barát

Bódi László nyolc éve nincs köztünk. Nagy Tibor István, a Mohikán zenekar frontembere pedig megható és szép írásban emlékezett barátjára, mentorára. (1433 megtekintés)

„Valahogy másképp történt meg”- levél Bódi László „Cipőnek”

  1. Több száz család költözhet majd a Palota Ligetbe

Rákospalota szélén kezdődhet el a Palota Liget építése, és a beruházás keretében több mint 800 lakást építenek. A fejlesztés része új csomópont építése, infrastruktúra-fejlesztés is. Mit vár a fejlesztéstől az önkormányzat és mit vállal a beruházó a kerület fellendítése érdekében? Erről is szól a cikk. (2006 megtekintés)

Két év múlva kezdődhet a Palota Liget építése, több száz család költözik a területre