Az éghajlatváltozás hatására ismeretlen allergének és kórokozók jelennek meg hazánkban, melyek károsíthatják a légző- és keringési rendszerünket. A magasabb porkoncentráció hosszabb távon önmagában is káros, és a porral „utazó” kórokozóval szemben egyelőre nincs védettségünk.

„A megnövekedett porkoncentráció önmagában is okozhat légzőszervi irritációt” – mondja dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója. Azt is hozzáteszi, aki egészséges, rendszerint torokkaparásról, köhögésről számol be, az allergiásoknál viszont a meglévő panaszok súlyosbodhatnak – írja a Semmelweis.hu.

Krónikus tüdőprobléma alakulhat ki

A poros napokon ne menjünk ki a szabadba, használjunk a zárt térben légtisztító berendezést, és ajánlott a maszkviselés is. A szellőztetést célszerű a hajnali vagy késő esti órákra időzíteni. „A légzőrendszer a 2,5 mikronnál nagyobb méretű részecskék zömét kiszűri. Azonban huzamosabb kitettség és a 2,5 mikron alatti (PM2,5) koncentráció növekedése esetén, melyet a Magyarországon is már több alkalommal megjelenő, szaharai porvihar hatására tapasztalhattunk, hosszú távon krónikus tüdőbetegség kialakulásához vezethet.”

A szaharai por tüdőbetegségekre gyakorolt hatását a Kanári-szigeteken vizsgálták korábban. Amikor a napi koncentráció jelentős növekedését észlelték, a tüdőbetegeknél nőtt a kórházba kerülés kockázata is.

Az erdőtüzek hatása is hasonló volt, megemelkedett PM2,5 részecske-koncentráció és rontotta az asztmás betegek tüneteit.

A hőhullám sem tesz jót a betegeknek

A porkoncentráció emelkedése mellett a hőhullámok is hatással vannak a légzőrendszerre. A tüdőbetegeknél a forróság ronthatja a betegség tüneteit, kórházba is kerülhetnek.

„Ilyenkor javasolt a déli órákban kerülni a szabadban tartózkodást. Ha ez nem megoldható, a megfelelő folyadékbevitel és a tüdőbetegek számára előírt inhalációs terápia rendszeres alkalmazása elengedhetetlen” – mondja dr. Erdélyi Tamás tüdőgyógyász szakorvosjelölt, aeroszolokkal foglalkozó PhD-hallgató.

Funkcióváltozás is lehet a vége

Erdélyi azt is elmondta, hogy nem mindenki érzi a por akut hatásait, ami hosszútávon tüdőszöveti betegségekhez is vezethet. Ez az évek során aztán csökkenthetik a tüdő funkcióját és kapacitását.

A klímaváltozás egy további hozadéka az idegen kártevők, betegségek megjelenése. A gombaspórák, baktériumok és vírusok megtapadnak a poron, és a tüdőbe jutva gyulladást, allergiás reakciót vagy fertőzést okozhatnak. Felbukkanásuk az időjárási szélsőségek, például porviharok számával párhuzamosan nő, s földrajzi eredetüktől függően a szervezet teljesen új kihívásokkal nézhet szembe.