Szilágyi Liliána úszó hosszú Facebook-posztban írta le az elmúlt 25 éve gyötrelmeit.

Nem az edzéssel járó kínokról mesélt, amik a sikereihez vezető úton kísérték, például a 2016-os Európa-bajnoki ezüstérméhez, hanem a környezetében kevesek által ismert gyötrelmeiről, a családon belüli erőszak fájdalmáról.

Az úszó ugyanis azt állítja, hogy rendszeresen bántalmazták, ahogyan a bejegyzése elején írja tömör megfogalmazásban: „Bántalmazott az apám. Testileg. Lelkileg. Szexuálisan. Gyermekkoromtól kezdve.”

A leírtak szerint egy olyan ember bántalmazta folyamatosan és kiszámíthatatlan módon, akitől az elfogadást és a szeretetet reméli az ember gyerekként. Ez az ember normává tette a családján belül az erőszakot, és ez nemcsak Liliánának jutott ki, hanem az édesanyjának is. A családtagok pedig nem ismerték fel sokáig, hogy amiben élnek, az a normálistól teljesen távol áll.

Persze a külvilág mindebből nem érzékelt szinte semmit. A kívülálló „nem látott mást, mint egy szerető családot, sikerekkel és világraszóló eredményekkel megtetézve” – írja a sportoló.

A bántalmazó tettei pedig azért nem kerültek előbb napvilágra, mert az úszó állítása szerint „leépítette szépen lassan a saját személyiségünket, elvéve tőlünk a tudatunkat és az érzelmeinket…”.

(Wirth Judit jogász, a NANE áldozatsegítő munkatársa egy nyilatkozatában erről ezt mondta: „A bántalmazó az esetek zömében mindenféle értelemben kihasználja az áldozatát, állandó készenlétben, félelemben tartja, így annak eszébe sem jut, hogy éljen a jogaival”.)

Végül, egy hosszú út végén jött el a pillanat, hogy végleg eltávolodjon a sportolói karrierjét is egyengető apjától. A 2016-os úszó Európa-bajnokság után szakított meg vele minden kapcsolatot, és édesanyjával együtt elköltözött.

A posztja utolsó felében van egy fontos gondolatsor. Arról ír, hogy ha kommunikálunk a családon belüli erőszakról, már az sokat segíthet a változásban, majd így folytatja: „Ezenfelül, azért, hogy legyen nyoma, szeretném leszögezni, hogy amennyiben bármi történik velem, vagy a hozzátartozóimmal, akkor tudjátok kit keressetek.”

Ez persze nem azt jelenti, hogy Liliána esetében is így lesz, most, hogy évekkel az elköltözése után a nyilvánosság elé lépett a történetével, akkor újból bántalmazzák majd. Viszont a mondatával akaratlanul is rávilágított az emberek fejében levő téves elképzelésre.

Egy nemrég készült felmérésből kiderül ugyanis, hogy sokan azt gondolják, ha a bántalmazott kilép az erőszakos kapcsolatából, akkor megszűnik a bántalmazás. A szakemberek véleménye erről a kérdésről ugyanakkor homlokegyenest más, mivel szerintük gyakran éppen ekkor kezdődik, „mert az elkövetőnek lehet, hogy nincs már vesztenivalója, esetleg bosszúra szomjazik, büntetni akar”.

Az viszont jó hír, hogy a kutatásból kitűnik, az emberek zöme tisztában van azzal, hogy a családon belüli erőszak minden réteget érint, így sajnos Liliána jól szituált családját is, és nem csak a rosszabb körülmények között élő embereket.

A teljes Facbook-poszt az alábbiakban olvasható:

Szilágyi Lilána édesapja, Szilágyi Zoltán a lánya bejegyzésének másnapján, december 30-án az alábbi levelet juttatta el az origo.hu-hoz.

Kedves Liliána!

Hat éve teszed velem, amit teszel, eddig csendben tűrtem. Most, hogy már a húgodat is belekeverted, s mindezt a nagy nyilvánosság előtt, először és utoljára meg kell szólalnom-szintúgy a nyilvánosság előtt. Ezt követően nem kívánok a sajtóban védekezni vagy magyarázkodni, mert amit állítasz, az ellen nem lehet védekezni, hiszen hogyan bizonyítsam, hogy sosem vertelek vagy bántalmaztalak sem Téged, sem édesanyádat, sem húgodat…ugyanakkor az ügyben a kijelentéseid miatt általam indítandó büntetőeljárás során ez várhatóan tisztázódni fog.

Aki valóban ismer engem és Téged, az úgyis tudja az igazat. Bármit is állítasz, szilárdan kitartok a hat évvel ezelőtti elhatározásom mellett, azaz bármennyire is tönkre akarsz tenni ezért vagy azért, illetve bármennyire próbálod magadra irányítani a figyelmet: nem támogatlak tovább anyagilag sem Téged, sem édesanyádat, ennek valódi okát pedig mindketten pontosan tudjátok. Minden egyes hamis szavad egy-egy késszúrás a szívembe, de nagykorú vagy és felelős a saját döntéseidért, cselekedeteidért. Azt csak remélni merem, hogy egyszer, amikor majd szembenézel azzal, hogy mit tettél, Te meg tudsz majd bocsátani magadnak. Addig viszont arra kérnélek – amit már korábban is kértem Tőled-, hogy a Szilágyi név helyett viseld édesanyád családnevét, mert nem hiszem, hogy akár a Te, akár az én vonatkozásomban a továbbiakban bármilyen okból is indokolt lenne, hogy te Szilágyi Liliánának nevezd magad.

Dr. Szilágyi Zoltán

Kiemelt kép: Szilágyi Liliána Facebook-oldala

Frissítve: 2021.12.30. 17.35