A MÁV-tól bérelt helyiségben húzta meg magát sokáig az Országos Mentőszolgálat XV. kerületi mentőállomása a MÁV-telepi Mentő utcában. Az épület azonban az évek során egyre rosszabbul nézett ki, és a tulajdonosa nem sokat törődött az ott uralkodó állapotokkal. Végül 2012-ben költöztették át a mentőket az Észak-Pesti Kórház területére.

Az állomás fehér falait már csak nyomokban lehetett felfedezni 2003-ra. A Népszabadság újságírója szerint már átmenetet képezett a repedezett és omló vakolat a szürke és a fekete között. A fürdőben klasszikus beázások nyomai voltak láthatóak, és a megsárgult műanyag zuhanytálcák, a koszos, öreg csövek láttán balkáninak lehetett nevezni az ott uralkodó állapotokat. Hosszú évek után a csapok cseréje volt az egyetlen beruházás az állomáson.

Az Országos Mentőszolgálat rákospalotai mentőállomását, ha életveszélyesnek nem is, de emberi tartózkodásra alkalmatlannak minősített az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a beszámoló szerint.

A körülményekre jellemző volt, hogy a dolgozók dobták össze a mikrohullámú sütő árát is, hogy a két mentés közötti húsz percben legyen mivel megmelegíteniük az otthonról hozott ennivalót. „Mindazt, ami a mentőállomáson berendezésnek nevezhető, javarészt az ott dolgozók szerezték. Hoztak székeket otthonról, a szomszédtól, bár a Budapesti Mentőalapítvány is segített néhány fotellal” – írta az újságíró.

A fűtés nélküli garázs is kellemetlen volt, hiszen télen a hideg autókkal mentek menteni, és nem volt túl szerencsés ilyen körülmények között ellátni a betegeket. A kocsikat lemosni is csak a szabadban lehetett, és egyáltalán nem volt biztos, hogy az autó elindul, mert a jeges időben be is fagyhatott a zár. A beszámoló szerint akkor már tíz éve ígérték, hogy felújítják, rendbe teszik, sőt új helyre költöztetik a mentőket.

Pedig az állomás kifejezetten jó helyen volt, félúton az újpesti és a mátyásföldi mentőállomás között, és közel is húzodott az M3-as autópályához.

A rákospalotai mentősök életében végül 2012 júliusában állt be fordulat, akkor adták át az új mentőállomást az Észak-Pesti Kórházban. A beruházáshoz a Nemzeti Erőforrás Minisztérium több mint 86 millió forintot adott, a maradékot az önkormányzat finanszírozta meg. A fejlesztés bekerülési értéke körülbelül 177 millió forintot tett ki. Az intézményt az Országos Mentőszolgálat üzemelteti.

Forrás: Népszabadság 2003.03.21., Életképek 2012 július

Kiemelt kép: Fortepan/Urbán Tamás, MÁV-telep, Mentő utca 8., mentőállomás.