A szép piros sörsátrak alatt sörpadokon ücsörgő mintegy harminc XV. kerületi lakót szeptember utolsó napján arról tájékoztatták az önkormányzat és hivatal képviselői, hogy a helyhatóság hogyan alakítana át egy, a főváros kezelésében levő gyalogátkelőhelyet saját forrásból, mi lesz a lepattant Kossuth utcai rendelőjük helyén, és hova rakják majd át az 5-ös busz végállomását. A járművek ugyanis jelenleg a 2×1 sávos Fő úton parkolnak, és ezzel megakasztják a forgalmat, amitől a közlekedők naponta kapnak idegbajt.

A majálisok hangulatát idéző fórumon a hallgatóság megtudta, hogy a fővárosi kezelésben levő Fő út-Csobogós-Énekes-Kossuth utcai kereszteződést az önkormányzat rakja rendbe saját forrásból. A felújítást két ütemben végzik el. Az első részben a Fő út végén, a Sarki Fűszerestől az út másik oldalán levő hentesig, a második ütemben pedig a hentestől az Énekes utcai állatorvosi rendelőig teszik rendbe. Azért lesz két ütem, mert az Énekes utca elejét felújítják, lemarják a kopóréteget és újat terítenek rá, és csak ez után fejezik be a Csobogós utca felé vezető gyalogátkelő rész kialakítását.

A beruházásban

  • a csomópontot akadálymentesítik,
  • felújítják a közvilágítást,
  • rendbe teszik a csapadékvíz-elvezetést.

Az is kiderül, hogy ideiglenes felfestést kapnak a zebrák a hideg idő beköszönte miatt, a végleges festékréteg tavasszal kerül rá az útra. „Elgondolkodtunk a fényvisszaverő festésen is – vázolja Benedekné Bagyinszki Márta, a hivatal városgazdálkodási főosztályvezetője –, ilyen volt a Rákos úton, de nem vált be, pillanatok alatt elkoszolódott, elkopott. Így ennél a kereszteződésnél táblákkal és jobb közvilágítással tudjuk megoldani a biztonságos átkelést.”

A Fő úti kereszteződés terve

A Fő úti kereszteződés terve

Új rendelő a felvonulási területen

A Kossuth utca másik, több éve megoldásra váró kérdése, hogy mi lesz a sorsa a lakótelep házai között megbúvó korszerűtlen rendelőépületnek. Már a fideszes László Tamás polgármestersége alatt, a 2010-es évek elején felmerült, hogy a rossz állapotú épülettel valamit kezdeni kell, de sem akkor, sem pedig a későbbiekben nem talált az orvosoknak is megfelelő megoldást az aktuális kerületvezetés.

Ez ugyanis eredetileg nem orvosi rendelőnek, hanem felvonulási épületnek készült, és ennek fényében nem alkalmas arra, hogy rendelőként funkcionáljon. Az orvosok viszont nem támogatták azt a megoldást, hogy messzebbre költözzenek a Kossuth utcai rendelő meglevő helyétől.

Végül az új rendelő helyét a csatornaépítő cégnek ideiglenesen átadott felvonulási területen jelölte ki az önkormányzat, ami három nadrágszíjtelekből áll, és ezek egyesítése után lehet a beruházást elkezdeni. „Ez körülbelül 150 méterre lesz a régi épülettől” – mondja a körzet LMP-s önkormányzati képviselője, Szilvágyi László. „Azt szeretném, hogy a mostani XVII. századi körülmények közül XXI. századi körülmények közé költözzenek az orvosok és a páciensek. Könnyen megközelíthető és bővíthető legyen az épület. Továbbá hozzunk létre olyan közlekedési csomópontot, ahova az 5-ös busz végállomását lehet áttenni, mert a mostanira még a BKK is azt mondta, hogy rossz helyen van.”

A fás, ligetes parkkal körülvett új rendelőben

  • hat háziorvos és hat asszisztens dolgozik majd,
  • az épület bővíthető lesz két további rendelővel,
  • az épületben helyet kap a buszsofőröknek egy pihenő is, ami szeparált lesz az orvosi rendelőktől,
  • összesen 12 vendégparkolót alakítanak ki, de ez bővíthető további leállóhelyekkel,
  • az orvosok és az asszisztensek külön 8 parkolóállást kapnak,
  • a mentők is külön parkolót kapnak.

A régi rendelő helyének hasznosításáról pedig a lakókkal közösen dönt majd az önkormányzat.

Az elképzelés szerint a beruházást a főváros Egészséges Budapest programjából valósítanák meg, amihez önkormányzati önrész is szükséges. Jelenleg annak van realitása, hogy a jövő év második felében elkezdődjön az építkezés.

Másik végállomása lesz az 5-ös busznak

Az új rendelő megépítésével egyidejűleg tehát az 5-ös busz végállomásánál kialakult áldatlan állapotok is megszűnnek, ugyanis a járatok fordulóját egy körfogalommal oldják meg a Mogyoród útja-Csobogós utca találkozásánál. A kiálló buszoknak külön kialakítanak egy leállót az önkormányzati telken a patakon túl. Ezzel a megoldással egyébként olyan buszjáratot hoznak létre, ami érinti a kerület összes rendelőjét.

Az új végállomás és az új rendelő helye

Nem lesz kikerülhető a parkolási rendelet

Bár a lakók a fórum vége felé szép lassan kezdenek elszivárogni, azért még akad megbeszélendő kérdés. Felmerül ugyanis a kerületben uralkodó áldatlan parkolási helyzet, amivel kapcsolatban Szilvágyi elmondja, tisztában vannak azzal, hogy jelenleg a kerület P+R parkolóként funkcionál, amivel előbb-utóbb kezdeni kell valamit. „A parkolási rendelet megalkotása valószínűleg elkerülhetetlen lesz” – teszi hozzá.

Mint ahogy azt sem lehet kikerülni, hogy a Szövőgyár utcai óvoda melletti betonplaccot valamilyen módon hasznosítsák. A képviselő azt az elképzelést vázolja, hogy a gyerekeknek KRESZ parkot alakítanának ki közösségi összefogásban. „A parkban a kisgyerekek elsajátíthatják a közlekedési szabályokat, ugyanakkor elkerülhetjük, hogy a nagyobbak idejöjjenek szórakozni esténként, amit a lakók nagyon nem akarnak.”

A beruházások költségéről nem esett szó a fórumon, ha lesz róla információ, frissül a cikk.

Frissítés 2021.11.26.

Az új orvosi rendelő bekerülési költsége, ami becsült érték, körülbelül 800 millió forint. A csomópontot pedig a főváros fogja kivitelezni.