Frissítve: 2022.07.28. 14.23

Az önkormányzat is áldását adta a Palota Újfalu jelenleg üres, nagyjából 195 ezer négyzetméteres területének beépítésére a XV. kerületben.

A tervek szerint a beruházó 824 lakást épít és infrastruktúra-fejlesztési, valamint egyéb ügyekben, például az új orvosi rendelő megépítésének előmozdításáért lobbizást is vállal az önkormányzattal kötött településrendezési szerződés keretében.

A terület beépítése a kétezres évek végén már napirenden volt, de a főgyűjtő hiánya, illetve az akkori gazdasági válság miatt nem valósult meg.

Most a csatornahálózat kiépítésével megvalósítható a beruházás, aminek a területe jelenleg három vállalkozás kezében van.

A fejlesztési terület a Szilas-pataktól északkeletre, a Külső Fóti út – Turjános körút – M3 autópálya bevezető szakasza és a Mogyoród útja által határolt részen, a Palota Újfaluként ismert terület északkeleti felén található. A fejlesztés miatt településrendezési szerződést ír alá az önkormányzat a beruházóval, amiről a testület második nekifutásra, november 25-én döntött, ugyanis az ezt megelőző ülésen levették a beruházást tartalmazó előterjesztést a napirendről.

„Azért vettük ki a napirendi pontok közül, mert nem kezelte megfelelően többek között a terület közlekedésének, megközelíthetőségének kérdését. A beruházást mindenképpen elvégezték volna, mivel a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyként határozta meg. A beruházóval folytatott tárgyalásokon az volt a feladatunk, hogy a lehető legjobb feltételeket tudjuk elérni a kerületnek” – mondja Szilvágyi László önkormányzati képviselő, a kerületfejlesztési bizottság elnöke.

A kormány indokolása szerint azért kiemelt jelentőségű ügy a fejlesztés, mert „a 6 milliárd forint értékű projekt közvetlenül 48 munkahelyet teremt, de hatásában több mint ezer munkahely létrejöttét támogatja Pest megyében.”

Magas színvonalú lakópark

A kormányrendeletben érintett telkek az lndotek cégcsoport tulajdonosi köréhez tartozó HREF Ipari Kft. tulajdonát képezik majd. A kijelölt ingatlanok műszaki dokumentációit a központi építészeti-műszaki tervtanács fogja véleményezni, a beruházás koordinációját a főváros kormányhivatalát vezető kormánymegbízott látja el.

A területen több száz családnak húznak fel 70 négyzetméternél nagyobb lakásokat. A tervek szerint földszint+két emelet+tetőteres magastetős házak építését teszik lehetővé a terület külső részén, a középső részeken pedig lapostetős épületek kapnának helyet. Egy telken maximum 12 lakás lehetne, amiket felszíni vagy épületen belüli gépkocsi parkolókkal együtt értékesítenek.

Szilvágyi László elmondása szerint a beruházó abban bízik, hogy gödi Samsung gyár dolgozói is vásárolnak majd itt lakásokat, ezek értéke a becslések szerint darabonként 70 és 100 millió forint között van.

A kerület vezetése abban reménykedik, hogy az otthonokba fiatal, aktív korú lakók költöznek majd, így a városrész évek óta tartó népességfogyása megállhat.

A rendezvényközpont is megépülhet

Az önkormányzat tehát a tárgyalásokon kialkudott feltételekkel településrendezési szerződést köt a telektulajdonosokkal és a beruházóval, ami tartalmaz többek között rájuk háruló infrastruktúra-fejlesztést és lobbitevékenységet is.

Ilyen például:

  • A terület megközelítését a Kékszilva utca – Külső Fóti út csatlakozásánál jelzőlámpás csomópont biztosítaná, valamint az Erdőmenti útnál a Paszternák utca – Felsőkert utca közti szakaszon ideiglenes utat építenének, ami az építkezést szolgálná ki.
  • A beruházó azt is vállalja, hogy a területen elvégzi a közműfejlesztéseket és kiépíti a 2×1 sávos úthálózatot zöldsávokkal.
  • A beköltözők egészségügyi ellátását is biztosítani kell, ezért szükséges bővíteni a Kossuth utcai, illetve a Sződliget utcai rendelők kapacitását. Plusz egy felnőtt háziorvosi körzet és egy gyermekorvosi körzet védőnői szolgálattal már megoldaná a családok ellátását. A Kossuth utcai rendelő új helyszínre (Mogyoród útja – Csobogós utca sarok) való költöztetéséhez már készítik a terveket. A beruházó a szerződéskötéskor azt vállalja, hogy a rendelőbővítésekhez lobbizik kormányzati támogatásért.
  • A Szántóföld utcai sport- és rendezvényközpont megépítésének az ügye is előrébb mozdulna, ugyanis a fejlesztő taotámogatást juttatna az önkormányzat által kijelölt sportszövetségnek, sportszervezetnek, amiből megépítenék a csarnokot.
  • A Liwa-malom turisztikai fejlesztésében, illetve kulturális hasznosításnak előkészítésében is vállalna szerepet a beruházó cég. Szilvágyi azt is kifejti, hogy már felvette a kapcsolatot a civilekkel, hogy állítsanak össze programot a malom hasznosítására.
  • A fejlesztő azt is vállalná, hogy lobbizik Felsőkert úti felüljáró burkolatának rendbetételéért.

Szilvágyi László meglátása szerint a tényleges beruházás 2023 végén, 2024 elején kezdődhet el, addig csak előkészítő munkák lesznek a területen.

Kiemelt kép az előterjesztésből. 

Frissítés: 2021.12.17. 11.18