Mind a mai napig el akarok menni a londoni Tussaud-panptikumba. Hogy miért vonz ennyire? Talán azért, mert így láthatom Voltaire, VIII. Henrik és még sok híresség vonásait viaszba öntve. A híres viaszbábuk készítője, Marie Tussaud 174 évvel ezelőtt halt meg.

A viaszbábuk mestere 88 éves korában 1850. április 16-án halt meg Londonban. A kalandos életű vállalkozó 1780-ban Párizsba utazott, hogy a királyi családot és az udvari nemességet viaszból megformázza. Később, a forradalom után a győztes vezetők és a kivégzettek fejéről készített viaszöntvényeket.

Ezt követően 1802-ben költözött Londonba, és korának, valamint a múlt neves és hírhedt személyiségeinek készítette el életnagyságú viaszszobrait. Ezeket a világhírű viaszfigura-múzeumában, a „Madame Tussaud panoptikumá”-ban állította ki.

Madame Marie Tussaud élete túlzás nélkül regénybe illő. A szobrok készítője 1761-ben Marie Grosholtzként, egy házvezetőnő lányaként látta meg a napvilágot, két hónappal azután, hogy édesapja életét vesztette a francia-porosz háborúban.

A tehetségét édesanyja munkáltatója, a viaszbábuk készítésében is jártas Curtius doktor fedezte fel. Ő mutatta be a kor befolyásos emberinek. Alig volt tizenhét éves, amikor elkészíthette Francois Voltaire viaszfiguráját, majd megbízták Benjamin Franklin megörökítésével. Mindkét alak látható ma is a panoptikumban. Curtius sikeres párizsi kiállítása az ifjú Marie-re is ráirányította a figyelmet, és tizenkilenc éves korában meghívták a versailles-i kastélyba, hogy felügyelje XVI. Lajos francia király húgának művészeti nevelését. A forradalom idején királyi kapcsolatai gyanússá tették, és 1793-ban édesanyjával együtt a Laforce börtönbe vetették, ahol a későbbi császárné, Josephine cellatársa volt.

A forradalom után sem szűntek meg nehézségei, mivel 1800-ra Marie Francois Tussaud felesége volt két kis gyerekkel és egy hat évvel korábban, Curtiustól megörökölt omladozó vállalkozással. Az okos és kalandvágyó üzletasszony úgy döntött, vándorkiállításra viszi viaszbábuit. Sem Monsieur Tussaud-t, sem Franciaországot nem látta többé viszont. A következő harminchárom évben széltében-hosszában beutazta a brit szigeteket, és egyre gyarapodó portrékollekciójával elkápráztatta a kíváncsi tömeget.

A kiállítás 1835-ben telepedett le Londonban, ugyanis március 21-én a Tussaud-família megvásárolt egy György-stílusú házat a Baker Streeten. A földszinten lakik a család, az emeletre kerül — több mint fél évszázadra — a gyűjtemény. Madame Tussaud, az elpusztíthatatlan és hallatlanul sikeres vállalkozó 89 éves korában bekövetkezett haláláig dolgozott, utolsó munkája, az önarcképe ma is látható.

A kiállításon a legidősebb figura az 1765-ből származó Csipkerózsika, amely XV. Lajos alvó kedvesét, Madame Du Barryt ábrázolja. A legalacsonyabb Charles Stratton, a Barnum-cirkusszal hírnévre szert tett mindössze 80 centiméteres törpe. A legterjedelmesebb a több mint 180 centi magas VIII. Henrik, akinek termete több viaszt pusztított el, mint bárki másé. A legtöbbször II. Erzsébetet mintázták meg. Margaret Thatchert és Michael Jacksont is gyakran „újították” fel.

A Madame Tussaud’s híres népszerűségi indexében Adolf Hitler és Hasfelmetsző Jack minden alkalommal a legfélelmetesebbnek tartott öt figura között szerepel. Előfordulnak cserék is, ugyanis haladnia kell a korral a panoptikumnak. Választások előtt a hivatalban levő miniszterelnök mellett elkészítik az ellenzék vezéralakjának viaszmását is.

Forrás:

Érdekes Újság, 1958. december 28.

IPM, 1988. augusztus 1.,

Népszabadság, 2000. április 18.

Kiemelt kép: VIII. Henrik feleségei körében