Rákospalota szomszédságában levő Fót polgármestere a közösségi oldalán jelentette be, hogy nem épül akkugyár a településen. Eddig kizárólag arról volt szó, hogy akkuösszeszerelő üzem és veszélyesanyag-raktár költözik az ipari parkba, gyárral kapcsolatos tervek nem voltak.

“Garanciát kapott a város: nem települ Fótra akkumulátorgyár” – írta Vass György fóti polgármester a közösségi oldalán.
“Elérte az önkormányzat, amiért hónapok óta dolgozott: a HelloParks nyilatkozatban vállalta, hogy fóti területen a jövőben nem köt bérleti szerződést akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó vagy más, jelentős zavaró hatású tevékenységet végző vállalattal.
Ezzel garanciát kaptunk arra, hogy a lakosokat akkumulátorcellák gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) nem érhetik a jövőben sem… A HelloParks-szal kötött megállapodás részeként módosul a hatályban lévő településrendezési szerződés is. Ebbe beépítjük, hogy a HelloParks területén végzett tevékenységek környezetre gyakorolt hatását folyamatosan kötelező mérni és az eredményekről tájékoztatást szükséges adni… A BYD és a HTNS tevékenységével kapcsolatos hatósági és bírósági eljárások ugyanakkor továbbra is folyamatban vannak, ezek hiányában nem végezhető összeszerelési vagy veszélyes anyag raktározási tevékenység.”

Az ügy előzménye, hogy a BYD kínai elektromosautó-gyártó tízmilliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesítene Fóton. A cég 2022-ben nyújtotta be az engedélykérelmét a Pest megyei kormányhivatalhoz, majd 2022 decemberében a fótiak petíciót küldtek a környezetvédelmi hatóságnak a gyár ellen.

Aztán 2023 júniusában a civilek azonnali jogvédelmet kértek, peres eljárás vette kezdetét a gyár telepítésével kapcsolatban. Az üzem a HelloParks-ban lenne Fóton.

Ugyanakkor a HTNS  cégnek felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó raktára, üzeme is lesz az összeszerelő mellett. Az üzemeltető cég a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól 2022 decemberében megkapta a katasztrófavédelmi engedélyt a raktárra. Ezt a helyi környezetvédelmi egyesület perel akadályozza, azonnali jogvédelmet kértek.

A tervek szerint az épületen belül nem lesz közvetlenül egymás mellett az összeszerelő és a raktározási rész. A helyigényük 45 ezer négyzetméter, ebből 20 ezer a HTNS-é, és ezen belül 1000 négyzetméter a veszélyesnek számító terület.