Engedélyt kapott a veszélyesanyag-raktár, így 4 ezer tonna mérgező anyagot raknak majd le Fót határában – tudatta a Facebook-oldalán dr. Vargha Nóra fóti független képviselő, környezetvédelmi tanácsnok még tavaly decemberben. A Rákospalota és Fót határában létesülő veszélyesanyag-raktár mellett akkumulátorösszeszerelő üzem is lesz, amiről Szilvágyi László XV. kerületi képviselő is értesült még 2022 év végén. A rákospalotai képviselő abban bízott, hogy a kormányhivatal nem ad engedélyt ezekre a tevékenységekre.

“Még az ünnep előtti utolsó munkában töltött percekben, december 23-án 11:29-kor meghozta a határozatát a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: jöhet a négyezer tonnányi veszélyes anyag a HelloParks-ba. Megkapta a katasztrófavédelmi engedélyt a HTNS Kft. raktára, ami felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem lesz.

Nem gond, hogy kb. kétezer ember él 500 méterre, nem gond, hogy a csarnok alatt vízbázis van, nem gond az sem, hogy a közvetlenül szomszédos földtulajdonos bőven a baleseti hatásterületen belül van” – írta dr. Vargha Nóra független fóti képviselő a közösségi oldalán.

Szilvágyi László aztán 2023. január 18-án arról írt a Facebook-oldalán, hogy beszélt Fót környezetvédelmi tanácsnokával, és “felháborodva tudtam meg, hogy kerületünk közvetlen közelében a múlt héten engedélyt kapott egy veszélyes anyagokat tároló raktár és egy akkumulátorösszeszerelő üzem….reménykedtünk, nem ad engedélyt a kormanyhivatal, de sajnos ismét a profit, a természet veszélyeztetése győzött…”

Az üzemekről az Átlátszó írt részletesen tavaly decemberben. A cikkük szerint a fóti ipari parkban két cég is akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó tevékenységet végezne. Az egyik, a dél-koreai hátterű HTNS Hungary Kft., ami négyezer tonna, akkumulátorgyártáshoz használt veszélyes anyag raktározására bérelne épületrészt, egy másik vállalkozás akkumulátor-összeszerelő üzemet alakítana ki. A raktár és az üzem terve kiverte a biztosítékot az ipari parktól pár száz méterre élő lakosoknál, és a városvezetés sem szeretett volna ilyen üzemeket látni Fóton.

A hongkongi tulajdonú BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft., ami többek között elektromos buszok gyártásával is foglalkozik, 14 ezer négyzetméteres akkumulátorösszeszerelő üzemet létesít a HelloParks Fót nevű ipari park egyik épületében. Az üzemben előregyártott akkumulátorcellákat ragasztanak majd össze és az a terv, hogy évente 220 000 akkumulátort készítenek.

A BYD dokumentumaiból az is kiderült, hogy az összeszerelő üzem mellett egyéb cégek is jelen vannak a parkban. Az egyikük, a már említett HTNS Hungary Kft., ami négyezer tonna akkumulátorgyártáshoz használt veszélyes anyagot akar az épületben raktározni. “A bérelt épületben 3000 tonna kobalt-lítium-mangán-nikkel-oxid (NMC) és 1000 tonna alumínium-lítium-nikkel-kobalt-oxid (NCA) tárolását tervezi. A veszélyes anyagok mennyisége miatt a raktár felső küszöbértékű veszélyes üzemnek számít, melyhez katasztrófavédelmi engedélyezési eljárást kell lefolytatni.”

Kiemelt kép: Dr. Vargha Nóra