Külföldi gyerekek ezrei, köztük brit gyerekek is életfogytiglani börtönnel néznek szembe az internálótáborokban és a börtönökben északkelet Szíriában. A legtöbb külföldi gyermeket az Al Roj táborban helyezték el. Nagyon kevés az esélye annak, hogy elengedik őket.

A BBC készített riportot azoknak a gyerekeknek a sorsáról, akiknek szülei támogatták az Iszlám Államot (IS). Az elsősorban a túlélésről szóló sivatagi táborokból futószalagon viszik biztonságos gyermekotthonokba őket. Ezekben a 12-17 éves fiatalok élnek, és itt már jobbak a körülmények, mint a táborokban, bár fegyveresek őrzik őket. Aztán tizennyolcévesen átkerülnek a felnőtt börtönökbe.

Anglia csak nagyon kevés gyereket fogadott vissza, a legtöbb közülük árva, és a briteken kívül még néhány más ország készül arra, hogy visszaenged gyermekeket.

A riportban megszólaltattak egyik brit anyukát, aki egy IS katonához ment feleségül. A férjét megöltek a harcokban, majd ezt követően újból megházasodott, de a második házastársát is elveszítette. Azt szeretné, hogy a gyerekei hazakerüljenek Angilába, de ne egyedül. “Látni szeretném a családomat” – mondta. Azt is hozzátette, hogy a gyerekeit nem tudja elengedni, mert megszakadna a szíve. Szerinte nagyon kegyetlen dolog lenne, ha csak a gyermekei mehetnének haza a szigetországba, neki pedig Szíriában kellene maradnia.

Északkelet Szíria legnagyobb tábora az Al Hol, ahol 60 ezer ember, köztük gyerekek is laknak. Az IS itt még mindig jelen van, és humanitárius katasztrófa fenyegeti a térséget. A türelmi idő lejár, és a kurd hatóságok pedig azt akarják, hogy a nők és a gyerekek térjenek haza a táborokból.

A hatóságok, amik a létesítményeket is üzemeltetik, azt állítják, hogy nem tudnak megküzdeni ezzel a helyzettel, valamint azzal sem, hogy az IS terrorista sejtek már 8 éves gyerekeket toboroznak és radikalizálnak.

Via BBC