Szombaton, április 20-án kezdődik az ajánlásgyűjtés az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra.

Az NVI arra hívja fel a figyelmet a közleményében, hogy az ajánlásgyűjtés elkezdésével a választópolgárok ismét elérhetik a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlásellenőrző szolgáltatást.

A tájékoztatás szerint április 20-án, szombaton kezdődik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka, amely a választás napján, június 9-én 19 óráig tart majd. A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.

A XV. kerületben a választásra jogosultak száma a szavazóköri névjegyzék előállításakor (2024. március 13.) 61 248 fő volt. 

Ebből:

  • a magyar állampolgárok magyarországi lakcímmel 59 696
  • más EU tagállamok állampolgárai 632
  • huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező, menekült 920.

Ez a népességszám azt jelenti, hogy megváltoztatták a választókörzetek számát a kerületben. Mivel a lakosságszám 75 000 alá csökkent 2024-re, a korábbi 14 körzet helyett 12 körzetet kellett kialakítani az önkormányzati választásokig és 5 kompenzációs listás mandátum szerezhető.

A képviselőkön kívül a XV. kerületi polgármestert is megválasztjuk június 9-én.