Felújítja a XV. kerületi önkormálnyzat Ungvári Lajos szobrász íjat tartó indián szobrát, ami 1957 óta áll a Kolozsvár Utcai Általános Iskola előtti közterületen. Erről a május 26-i ülésükön döntöttek a képviselők.

A szobor hamar a gyerekek kedvence lett témaválasztása miatt, de sajnos már a felállítást követően letört az íj alsó harmada. A hiedelmekkel ellentétben a nyílvessző sosem volt része a szobornak.

Mivel alumíniumból készült a szobor, ezért maradt mind a mai napig fényes és rozsdamantes.

Az Indián szobor a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, a szoborral és az ősszes fővárosi köztéri alkotással kapcsolatos szakmai felügyeletet a Budapest Galéria látja el. Az indiánt a Fővárosi Önkormányzat 2017-ben teljes körűen felújította, de ismét megsérült, jelenleg az íj alsó darabja hiányzik.

A Budapest Galéria tájékoztatása szerint nem fogják egyhamar rekonstruálni, és a szakmai véleményük szerint a helyreállítás összes költsége várhatóan 5 millió forint lesz.

Indián szobor a Kolozsvár suli előtt

A szoborfelújítással kapcsolatos előterjesztést jegyző képviselő, Pálmai Attila elmondta, sokan jelezték, hogy szeretnék, ha rendbe tennék a szobrot, ezért állt az ügy mellé. A szobor rekonstrukcióját a Budapest Galéria bonyolítja majd.

Képek: Szotkerek.hu