Életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat az a férfi, aki rágyújtotta egy rákospalotai 12 éves kisfiúra és nagyszüleire a házukat. A fiút a rendőrök mentették meg, nagyszülők azonban életüket vesztették. A Fővárosi Főügyészség a hasonló bűncselekmény miatt korábban már büntetett férfit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

Az 53 éves vádlottnak 2020 júliusától az az építési vállalkozó biztosított szállást egy XV. kerületi ingatlan melléképületében, akinél dolgozott. Ugyanezen az ingatlanon élt a kisfiú és a családja is, a nagyapa szintén a vállalkozó alkalmazásában állt.

A munkaadó a férfit az italozása miatt többször el akarta küldeni, de mindig megígérte, hogy megváltozik. Azonban az ígéretét nem tartotta be, ismét berúgott, ami miatt 2020. november 22-én este a vádlott és munkaadója között újból nézeteltérés alakult ki, ami dulakodásig fajult. Ezután már a vállalkozó elküldte, kifizette a munkabérét, majd közölte, hogy másnap reggelig hagyja el az ingatlant.

A férfi a vita után egy ideig a garázsban dühöngött, majd látszólag megnyugodva felment a lakrészébe aludni. A sértett család a saját lakrészében pihent. A férfi másnap kora hajnalban lement a melléképület földszintjén lévő garázsba, ahol tűzifát rakott a munkaadója által előző nap vásárolt gépkocsi kereke alá, majd – nem törődve azzal, hogy a tűz az alvó család halálát okozhatja – a tűzifát meggyújtotta, ezután pedig távozott.

A tűz a gépkocsi környezetében felhalmozott anyagokon át továbbterjedt és az álmennyezetet is meggyújtva, gyorsan eljutott a sértettek lakrészéhez. A gépkocsi riasztójának hangjára a nagyapa felébredt, és sikerült az unokáját az ablakon keresztül a tetőre kijuttatnia, a tűz, illetve a nagy mennyiségű füst miatt azonban a feleségével már nem tudott kimenekülni a lakrészből.

A kiskorút a helyszínre érkezett rendőrök menekítették le a tetőről. Nagyapja a kórházba szállítás során, nagyanyja pedig a kórházban vesztette életét.

A vádlott által okozott tűzben leégett a melléképület, valamint az ott tárolt értékek. A férfi a munkaadójának mintegy 60 millió forint kárt okozott.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben különös visszaesőként, különös kegyetlenséggel, több ember, így tizennegyedik életévét be nem töltött személy és védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint különösen nagy kárt okozó rongálás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő férfival szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott.