Még 2020 őszén kezdték a bizonyítékokat gyűjteni egy Békés megyei madárkínzással kapcsoltban. Az ügy vége az lett, hogy a vadkamerával készült felvételek alapján el is indult a rendőrségi nyomozás. A gyanú szerint a gerendási Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén védett ragadozómadarakat kínoztak az élvefogó csapdákkal

Arra figyeltek fel természetvédők, hogy sok, ismeretlen okból elpusztult ragadozómadár teteme került elő a területen. Ennek nyomán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) együttműködve nyomozásba fogott. A gyanúsított elsősorban a vadászható ragadozó emlősök (róka, borz, nyest, házi görény) gyérítésére széles körben használt élvefogó csapdákat üzemeltetett.

A vadkamerás felvételeken látszott, hogy 11 alkalommal védett ragadozómadár (tíz egerészölyv és egy karvaly) esett csapdákba, amelyeket el kellett volna engednie.

Azonban a felvételeken látszik, hogy a gyanúsított a védett madarakat egy hurkos bottal a nyakuknál fogva kirángatott a csapdából, majd az elengedés helyett magával vitte az állatokat. Azt sem lehet kizárni, hogy kínozta őket.

A kihelyezett vadkamerák egy részét ismeretlen tettesek ugyan ellopták, de addigra elég bizonyíték gyűlt össze a rendőrségi nyomozás elindításához.

A madarak kínzása vélhetőleg már hosszú időre nyúlt vissza, és az elmúlt néhány évben akár százas nagyságrendben is érinthetett védett ragadozómadarakat.

„Az elmúlt években számos olyan eset jutott egyesületünk tudomására, amikor nem szándékos állatkínzásról vagy természetkárosításról volt szó, viszont a csapda nem megfelelő működtetése mégis védett állatok pusztulását vagy sérülését okozta. Ilyen volt például 2020 decemberében a hódmezővásárhelyi Róna Vadásztársaság működési területén, ahol a nem megfelelően hatástalanított varjúcsapda öt gyöngybaglyot is elfogott.  Közülük négy éhen vagy szomjan pusztult és az ötödik példány is csak munkatársunk közbenjárására élhette túl az esetet” – írja az MME.