Nem árt, ha böjtölünk, főleg most ebben a covidos időszakban, amikor a legtöbbünk otthon dolgozik, és nem sokat mozog napközben, így szép csendben kúsznak fel a kilók. Az április 3-ig tartó böjti időszakban előkerülnek a lébőjtkúrák vagy akár a teljes táplálékmegvonás is, amitől azt várják a böjtölők, hogy segítenek a tartós fogyásban. Pedig rendszeres, napi 10 ezer lépés is fogyaszt és támogatást jelent az egészségünk megőrzésében.

Akiknek nem sikerült megtartaniuk az újévi fogadalmukat, azok tehettek most egy újabb próbát a böjti időszakban. Van, aki azt választja, hogy egészségesebben, kevesebbet eszik, más mérsékeli vagy teljesen elhagyja a csokoládé- vagy akár az alkoholfogyasztást. Motiváló erő lehet, a közelgő jó idő is, mert bármilyen hihetetlennek tűnik, a hosszú-hosszú hideg után, nemsokára itt a tavasz, lekerülnek a sok mindent jótékonyan takaró télikabátok és bő pulóverek.

A tavasz a megújulás időszaka a természetben, miért ne lehetne a mi életünkben is az, függetlenül attól, hogy böjti időszak van-e vagy sem? Ha eldöntjük, hogy odafigyelünk magunkra, kicsit jobban tartjuk a mértéket, csak az első néhány napot, esetleg egy hetet kell túlélnünk. Azután már jönnek a látható eredmények, és ezek erőt adnak a folytatáshoz. A folyamat végén szó szerint is könnyebbnek, boldogabbnak érezhetjük magunkat.

Igen színes palettából válogathat az, aki böjtölésre adja a fejét; a különböző léböjtkúráktól kezdve a folyamatos, illetve szakaszos böjtökön át a teljes táplálék- vagy akár folyadékmegvonásig mindenfélével találkozhat.

Nem kell éhezni

Az is elterjedt, hogy a különböző böjtöket alkalmazzák a testsúlycsökkentő étrendben. Kérdésünkre, hogy ezek mennyire egészségesek, a dietetikus szakember elmondta: – Ha nem radikális tápanyagmegvonásról van szó, és egy egészséges szervezetről beszélünk, a böjt segítheti a fogyást, hiszen csökken a kalóriabevitel, tehát nem feltétlenül elítélendő.

Fogyni azonban kevesebb éhezéssel, illetve lemondással is lehet, például egy jól összeállított, egészséges, csökkentett kalóriatartalmú étrenddel. Azt, hogy ki melyiket választja, az illető egyéni igényei, fantáziája, illetve adott esetben pénztárcája dönti el.

Ha valaki valamilyen betegség gyógyítása céljából bármilyen diéta, böjt mellett döntene, mindenképp javasolt az egészségügyi szakemberek (orvos, dietetikus, ápoló) bevonása, tájékoztatása, ezzel elkerülheti, hogy esetlegesen ártson magának.

Tízezer lépés az egészségért

Tízezer lépés megtétele a legjobb módja, hogy a napi mozgásszükségletünket kielégítsük. Ez egyébként körülbelül 6 kilométer sétának felel meg. Az oregoni egyetem egy évig tartó kutatásából kiderül, hogy azok, akik 5000 és 7000 ezer lépés közötti lépésszámot tesznek meg, viszont azt gyorsan, náluk is hasonlóan egészségügyi előnyök jelentkeznek. Ez megmutatkozik a kisebb derékkörméretben, alacsonyabb vérnyomásban, a csökkent BMI-ben és koleszterin szintben.

Egy pár jó sétacipő

A mindennapos, 3000 lépéses gyors ütemű (körülbelül 100 lépést vagy többet jelent percenként) gyaloglást heti két vagy két és félórába, illetve 150 percbe érdemes beilleszteni. Ehhez pedig semmi más nem szükséges, mint egy pár jó sétacipő.

Egy egészséges felnőtt embernek szüksége van 150 perc mérsékelt intenzitású aktivitásra vagy 75 perc erőteljes mozgásra minden héten. Például mérsékelt intenzitású mozgásnak számít az élénk séta, a jóga, a fűnyírás, a kertészkedni vagy körülbelül 16 kilométernyi bicajozás. Erőteljes intenzitású mozgások például az ugrókötelezés, a kocogás, a futás vagy a 16 kilométernél hosszabb távú bicajozás és a hegyi túrázás.

Véd a betegségektől

A több mint 4 kilométernyi kocogás vagy futás egyenlő 10 ezer lépés megtételével. A magas intenzitású mozgásnak is van egészségügyi hozadéka, például csökkenti sok betegség, többek között az elhízás kialakulásának kockázatát.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy a magas intenzitású és a mérsékelt intenzitású mozgásformák keverése hozza a legjobb eredményt. Ha valaki csak azt irányozza elő magának, hogy eléri a napi 10 ezer lépéses gyaloglást, próbáljon meg ebből 3000 lépést gyorsabban megtenni. De az is igaz, egy kis torna is jobb, mint a semmi.