Leggyakrabban a várandós nők szenvednek attól, hogy szétnyílik a hasizmuk. Ilyenkor a has vagy behorpad, vagy kidudorodik középen. Nagyobb gond az, hogy egészségügyi kockázattal is járhat, derék- és hátpanaszokat okozhat. Egy sebész és egy plasztikai sebész azonban megtalálta a megoldást a hasizom rendbetételére.

A terhesség ideje alatt ahogy nő a has, a hasfal izmai megnyúlnak és eltávolodnak egymástól. Hiába erős ez a szövet, a nyomás és a várandósság során termelődő hormonok hatására a hasizom elvékonyodik és fellazul. Mindez teljesen természetes, de a szülés után előfordulhat, hogy a kötőszövet mégsem tudja visszanyerni korábbi állapotát.

Nem csak esztétikai probléma, hanem egészségügyi is

„A szülést követően a hasfal fokozatosan elkezd visszaalakulni, de ez számos körülménytől függ. Függ a kötőszövet állapotától, az életkortól, a testsúlytól, de még attól is, hogy hányadik terhesség, illetve hány magzat születik. A rectus diastasis nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségügyi is. A has előre domborodása miatt kialakul egy atípusos testtartás, ami a gerincen elváltozásokat okozhat. Megjelenhetnek emésztési zavarok is” – hívta fel a figyelmet a betegségre Dr. Bor Mihály, plasztikai sebész. A véleménye az, hogy a legfontosabb a prevenció, vagyis a szétnyílt hasizom kialakulásának a megelőzése.

„Sokkal jobb megelőzni, mint megvárni a kialakulását, mert ennek kezelésére konzervatív eszköz nem nagyon van. Már a napi séta is segíthet ennek a megelőzésében, és fontos, hogy ha valaki nem veszélyeztetett terhes, akkor terhesség alatt is mozogjon, tornázzon. Bár a terhességet követően fokozatosan visszarendeződik a has, a végleges állapot, csak egy év múlva látható. Rectus diastasis-ról akkor beszélünk, ha a távolság a két izom között 2 centiméter feletti, ha ez alatt van, akkor még normálisnak tekinthető” – árulta el a plasztikai sebész.

Laparoszkópos eszközökkel jöhet a megoldás

Bár folyamatos tornával lehet ezt a távot szűkíteni, de ha már kialakult, akkor csak a különböző műtéti beavatkozások segítenek a két izom összehúzásban.

„A helyreállító műtétek eddig csak teljes hasplasztika segítségével valósulhattak meg. Ekkor a mellkastól a szeméremdombig húzódó izmokat teljes hosszában fel kellett tárjuk a komplett és korrekt ellátás érdekében. Viszont elkezdtünk alkalmazni egy új módszert, mely segítségével pici metszéseken keresztül, laparoszkópos eszközöket felhasználva a teljes hasplasztikakor hasfal-helyreállítást végeznek. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy vakbélgyulladás során a vakbél eltávolítását.”

Ilyenkor apró metszéseket ejtenek a szeméremdomb magasságában, bevezetnek egy optikát, aminek segítségével képernyőn látják a műtéti területet és további két eszköz segítségével elválasztják egymástól a hasfal bőrét és a hasfal izomzatát. Végül a mellkasnál a két izmot összevarrják.

A páciensek adták az ötletet

Egy sebész és egy plasztikai sebész együttesen fejlesztette ki ezt a módszert. Ez a műtéti technika Magyarországon egyáltalán nem volt ismert. Nyugat-Európában használják, több változata is van, de itthon egyedinek számít.

„Igazából a páciensek adták az ötletet, akik elmondták, mik a panaszaik, és hogy nem szeretnének hatalmas vágást. A beavatkozást egyébként kombinálni is lehet akár bőrfelesleg eltávolítással vagy zsírszívással, így átléphetjük a mini- és midi hasplasztika határait is” – mondta Dr. Bor Mihály.