Négy hónapja ömlik a rendkívül szennyező bányavíz a közép-szlovákiai Sajó folyóba. A szlovák illetékesek azt ígérték, hogy megoldják a folyót mérgező bányavíz eltérítését az alsósajói bezárt bányában. Valamelyest ugyan hígult a szennyezett víz, de jelentős javulás nem igazán következett be a víz minőségében. Szlovákiában több mint 11 ezer aláírást gyűjtöttek a Sajó megmentéséért. A Greenpeace Magyarország szerint két vízmintában meghaldta az arzéntartalom a megengedett értéket a folyó magyar szakaszán.

Forró Krisztián, a szlovák Szövetség elnöke elmondta június 14-én a pozsonyi Környezetvédelmi Minisztérium épülete előtt, hogy néhány napon belül több mint 11 ezer aláírást gyűlt össze a Sajó megvédésére, mivel mintegy három hónapja nem intézkednek érdemben az érintett kormányzati szervek a folyó megtisztításáról. Továbbra is szennyezi a bányából kiömlő víz a Sajót, az intézkedési kompetenciák miatt kialakult vita oda vezetett, hogy az élet kipusztult a folyóból.

Orosz Örs, a Szövetség Összefogás-platformjának elnöke február vége óta foglalkozik a folyószennyezéssel. Elmondása szerint, habár megoldási javaslatok érkeztek Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról is, érdemben nem igazán történt semmi, a vízszennyezés négy hónapja folyamatos.

A bányából kifolyó víz áttetsző, ugyanis a szennyeződés oldat formájában jelenik meg benne, de amint érintkezett a folyó vizével, kicsapódott és megjelenik a rozsdavörös szín. Azt állította, hogy a föld alatti bányavíz eltérítésével a probléma 70 százalékát tudják megoldani, a maradék 30 százalék még mindig félmillió liter szennyvizet jelent naponta. A félmillió liter víz több mint 10 ezer liter szulfátot és még 1,3 tonna vasat tartalmaz, továbbá a halak számára káros cinkből is több mint fél tonnányi van benne. Az arzén is megközelítőleg két kilogrammos mennyiséget ér el naponta. A meder fenekén a vasszennyezés, ami megközelíti a napi öt tonnát, szép lassan, de biztosan halad Magyarország felé.

Az is szóba került, hogy a megelőzés lenne a legfontosabb, ugyanis több bezárt bánya is van Szlovákia területén, és ezek a környezetszennyezési időzített bombák ketyegnek a Csallóköznél és az Ipolynál is.

Egyébként van már olyan bezárt szlovák bánya, a Mária-bánya, ahol konténeres mobil víztisztító berendezést szereltek be a feltörő bányavíz tisztítására, és addig működtették, amíg a víz teljesen ki nem tisztult. Ez aztán a folyóba jutva nem okozott további problémát. Ennek az üzemeltetése 100 ezer eurót tenne ki havonta.

Azt tényként szögezték le, hogy a szennyezést Szlovákiában kell eltávolítani a folyóból, a magyar környezetvédelemmel foglalkozó tárca pedig továbbra is méri és figyeli a Sajó vízminőségét a magyar szakaszon.

Még májusban azt írta az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság: a közösségi médiából értesült március 13-án, hogy az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba Szlovákiában. Az eddigi méréseikből az derült ki, hogy nincs mérgező anyag a folyó magyarországi szakaszán. A feljelentést tevő szlovák horgász egyesület szerint idő kérdése, hogy hozzánk is eljusson a szennyeződésből.

A Greenpeace aztán június 7-én azt írta, hogy meghaladta a talajra vonatkozó határértéket a Sajó magyar szakaszán vett üledékminták arzéntartalma. A szervezet május 25-én négy üledékmintát vett a folyóból Sajópüspöki térségében, a szlovák határtól pár száz méterre – a mintavétel eredményei kimutatták, hogy négyből két esetben volt magasabb a toxikus, rákkeltő arzén koncentrációja.

A környezetvédők részletes üledékvizsgálatokat követelnek a szlovák és a magyar hatóságoktól mind a Sajó felső szakaszán, a szennyezés forrásának közelében, illetve a hazai szakaszon is. Véleményük szerint a szlovák hatóság feladata továbbá biztosítani, hogy a toxikus anyagokat tartalmazó üledék ne terjedjen tovább a szennyezett területről, mert az még inkább veszélyeztetné a folyó élővilágát.

Via, Új Szó

Kiemelt kép: Szotkerek.hu