A közösségi médiából értesült az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság március 13-án, hogy az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba Szlovákiában. Az eddigi méréseikből az derült ki, hogy nincs mérgező anyag a folyó magyarországi szakaszán. A feljelentést tevő szlovák horgász egyesület szerint idő kérdése, hogy hozzánk is eljusson a szennyeződésből.

A komoly ökológiai katasztrófát az okozza a szlovák részen, hogy az alsósajói vasércbánya altárolójából szennyezett víz jut ki, amely hígítatlanul, kezeletlenül ömlik a Sajó folyóba. Magyarországon három helyen, Sajópüspökinél, Miskolcnál és Muhinál végeznek folyamatos mintavételt – mondta Orbán Balázs államtitkár a parlament május 17-i ülésnapján.

Lehet, hogy elúsztak a halak?

Az egyik mintavevőhelyre, Sajópüspökire a hvg.hu el is ment, és a katasztrófáról készült videójából kiderül, hogy a településnél is érzékelik a folyóban bekövetkezett változást, volt példa arra, hogy a víz színe barnás bordóssá vált. „Látszik, hogy valami jön fentről” – mondta a megkérdezett horgász. A pecás azt is hozzátette, hogy a Sajópüspökinél tapasztalt halállomány-megcsappanásra az is magyarázat lehet, hogy a szennyeződés elől átmenekültek a halak a tisztább vizű Rimába.

A víz elszíneződését megerősítette Varga Tibor, a szennyeződés miatt feljelentést tevő szlovák Rozsnyói Horgász Egyesület elnökségi tagja is. A jelenséget azzal magyarázta, hogy meleg, savas bányavíz ömlik be a lúgos folyóba, ott oxidálódik, és ettől lesz a folyó színe narancssárga.

Varga azt is elmondta, hogy a felhagyott bányából „legnagyobb mértékben vas, aztán cink, mangán, kén és arzén ömlik. Naponta 4 tonna vas jut ki”, és a hivatalos adatok szerint március, áprilisban másodpercenként 17 liter víz ömlött ki onnan. A halak eltűntek a folyóból.

A fémek túlnyomó része leülepszik a szlovák oldalon, állítja Varga, de szerinte, ha esőzések jönnek, akkor ezt a nagyobb víztömeg továbbviheti Magyarországra. Azt is hozzátette, hogy a hivatalos szervek Magyarországon elrendeltek másodfokú riasztást, ugyanakkor Szlovákiában semmilyen ilyenfajta intézkedést nem történt, a környezetvédelmi minisztérium szerint a folyó rendben van.

Reagált a hatóság

Ez említett szakasz a magyar határtól több tíz kilométerre van. A folyó állandó megfigyelésére 2022. március 13-án 10 órától II. fokú vízminőségi készültséget rendelt el az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

Azóta – több mint 9 hete – folyamatos figyelőszolgálatot tart fenn, rendszeresen vízmintákat vesz, illetve vizsgáltat be annak érdekében, hogy ha a Sajó a határtértéket meghaladó terheléssel érkezne, a vízhasználat (ivóvíz, öntözés) korlátozása azonnal elrendelhető legyen. Erre eddig a nagymértékű hígításnak köszönhetően nem volt szükség – írja a hatóság.

A kifolyó szennyezett bányavizet már a Sajó külföldi vízgyűjtőterületén is több százszorosan hígítja a kisvízfolyások és a Rima vízhozama, és ez a hazai szakaszon betorkolló mellékvízfolyások és az eseti vízpótlások miatt tovább folytatódik.

A készültség elrendelése óta az ÉMVIZIG a hazai szakaszon rendszeresen ellenőrzi a folyó állapotát. A Sajó vízminősége a helyszíni mérési eredmények (pH, fajlagos elektromos vezetőképesség, oldott oxigéntartalom, oxigéntelítettség) alapján megfelel a felszíni víz vízszennyezettségi határértékeiről hozott rendeletben leírtaknak.

Vas-oxid van a folyóban

A közleményükben hangsúlyozzák, hogy alapvetően a nem mérgező vasoxid-terhelésről van szó.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint az összes vas, oldott vas, összes alumínium, illetve oldott alumínium koncentrációja a határérték alatt ingadozott ugyan, de folyamatosan növekvő tendenciáról egyik paraméternél sem lehet beszélni.

A vízminőség-vizsgálati rendet a szennyeződés alakulásának, a hidrometerológiai körülmények változásának, illetve a friss információknak megfelelően alakítják.