Az első negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1499 forint volt. Egy Budapesten dolgozó burkoló szakmunkás vállalkozóként viszont megkereshet több mint 6000 forintot is óránként.

Csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder. Ebből kiderül, hogy a régiók közül már csak a Dél-Dunántúlon fordul elő 1400 forint alatti átlagos bruttó fizikai órabér. Ugyanakkor az Észak-Alföld mellett ebben a régióban volt a legnagyobb, 16 százalékot meghaladó az éves szintű növekedés, ami azt jelzi, hogy a legalacsonyabb béreket fizető országrészek felzárkóznak az országos átlaghoz.

Az átlag felett áll viszont a közép-dunántúli régió 1600 forintos átlagos órabérrel, miközben a mezőnyből továbbra is Budapest és Közép-Magyarország emelkedik ki 1900 forint körüli összeggel.

A szakmunkások között ugyanakkor van, aki vállalkozóként próbál boldogulni. A generálkivitelezéssel foglalkozó építési cég vezetőjének tapasztalata az, hogy Budapesten a vállalkozói díjak egy napra 30 ezer és 80 ezer forint közötti összegre jönnek ki. Ha az 50 ezer forintos átlagot vesszük alapul, akkor ez óránként 6250 forintot jelent.

Az összegnél azonban figyelembe kell venni, hogy ebből fizetik a rezsijüket, például a vállalkozásukkal járó adóterheket és az eszközbeszerzéseket is.

Visszatérve a bérekre, ezek megugrását a munkaerőhiányon kívül a minimálbér mintegy 20 százalékos emelése is hajtotta az első negyedévben. Ez a növekedési ütem várhatóan az egész évre jellemző lesz.

Arra viszont számítani kell, hogy kedvezőtlen infláció esetén, amikor a pénzromlás mértéke kétszámjegyű, akár a reálbérek csökkenése is előfordulhat a 10 százalék körüli nominális béremelkedés ellenére is.