Frissítve: 2022. február 21. 14.01

Nem készült el határidőre a XV. kerületi Hősök úti rendelő felújítása, amit nyilván tapasztalnak a lakók, és persze az orvosok is, akik már a korszerűsített épületben dolgoznának tavaly óta. Az önkormányzattal kötött szerződése szerint a vállalkozónak 2021. november 30-ára kellett volna befejeznie a rendelőkorszerűsítést. A február 3-i testületi ülésen a képviselők úgy döntöttek, hogy a csúszás ellenére nem bontanak szerződést a vállalkozóval, hanem újabb véghatáridőt tűznek ki a módosított megállapodásban.

A rendelőkálvária előzményéhez tartozik, hogy a tavaly decemberi ülésén arról döntött a XV. kerületi képviselő-testület, hogy bizottságot állít fel a beruházás körüli anomáliák, tisztázatlan kérdések kivizsgálására. A grémium három tárgyaláson van túl, a legutóbbit a testületi ülés előtti napon tartották. A több mint bruttó 761 millió forintos felújítás főbb részletei a dokumentumokból körvonalazódnak. A kivitelező a tavaly november 30-i befejezési határidőt nem tudta tartani, majd december 10-én e-mailben megküldte szerződésmódosítási kérelmét. Ezt követően a vállalkozó 2022. január 6-án az elektronikus építési naplóba írt bejegyzése szerint a szerződés felbontását kezdeményezte, és jelezte, hogy visszaadná a munkaterületet.

Felújítás előtti állapot

Vizsgálódik a bizottság a csúszás miatt

Vizsgálóbizottságban a tagok, Király Csaba, Lehoczki Ádám, Palocsai Béla, Szalay Kornél Géza és az elnök Makai Ferenc megállapításokat tettek az ügyben a február 2-i ülésükön. Ezek lényege, hogy a projekt nem készült el a szerződésben szereplő 2021. november 30-i határidőre. A vállalkozó, a Ceucon Kft. az átalányáras szerződésben meghatározott véghatáridő előtt érdemben akadályt nem közölt, és a 2021. július 20-án kiállított részszámlája kifizetéséhez nem teljesítette a vállalkozási szerződés pontjaiban foglaltakat.

Lehoczki Ádám a tavalyi számlakifizetéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerződés szerint a második részszámlát 45 százalékos készültségi foknál, a Hősök útja 3. szám alatti épület elkészültekor lehetett volna kifizetni, ez pedig nem teljesült. Ennek ellenére az önkormányzat kiadta a teljesítésigazolást, és kifizetett több mint bruttó 150 millió forintot a kivitelezőnek. Az első részszámlánál pedig nem mellékelte a cég az adóhatósági dokumentumot, ami kellett volna a számla kifizetéséhez.

Végül nem bontottak szerződést

A testületi ülésen a rendelő felújításának jövőjéről szóló napirendnél Szilvágyi László képviselő megkérdezte, miért kezdeményezte a vállalkozó januárban a szerződés felbontását, továbbá, hogy a teljesítési biztosíték rendelkezésre áll-e és ez mit fedez. Arra is rákérdezett, hogy van-e NAV-végrehajtás a vállalkozás ellen.

A Ceucon Kft. képviselője elmondta, hogy minden a rendelkezésükre áll a befejezéshez, mind az alvállalkozói, mind a beszállítói oldalon. A szerződésbontást azért kezdeményezték, mert megingott a bizalmuk, és úgy ítélték meg, hogy a megrendelő nem velük akarja befejeztetni a kivitelezést. Végül aztán tisztázták a nézeteltérést. Arra is kitért, hogy volt a cég ellen végrehajtás novemberben, de már nem aktív az eljárás. Ennek alátámasztására elküldik a NAV nullás igazolást és az adófolyószámla-egyenlegüket is bemutatják az önkormányzatnak.

A biztosítékkal kapcsolatban Benedekné Bagyinszki Márta, a hivatal főosztályvezetője kifejtette, hogy a szerződés tartalmazza ezt. Ennek lényege, hogy ha valamilyen oknál fogva a kivitelező nem tud eleget tenni a garanciális kötelezettségének, akkor a tartalékból más céget tudnak megbízni a munkával.

A testület végül úgy döntött, hogy az előírások szerint alátámasztott késedelmes napok számát elfogadja és módosítja a véghatáridőt a jelenleg is hatályos szerződésben. A kivitelezés befejezésének új dátuma 2022 áprilisa.

Kormányzati és önkormányzati pénzből újítják fel

A Hősök úti rendelő felújításának története még 2020-ra nyúlik vissza. A kormány az Egészséges Budapest Program keretében az épület felújítására és korszerűsítésére bruttó 630 millió forint támogatást ítélt meg. A testület 2020. június 3-án úgy döntött, hogy a támogatást a Hősök útja 1. és 3. szám alatti rendelők rendbetételére használja fel, komplex szájsebészeti és fogászati centrumot alakít ki, valamint a háziorvosi rendelőket elköltözteti. A beruházáshoz szükséges további forrást, több mint bruttó 131 millió forintot pedig saját forrásból biztosítanak.

A közbeszerzést a Ceucon Hungary Építőipari Kft. nyerte el és 2020. december 18-án kötött szerződést az önkormányzattal. Ennek értelmében a kivitelezés befejezése és a műszaki átadásátvételi eljárás kezdete 2021. november 30-a lett volna.

A Hősök útja 1. szám alatti épületben a felújítás az emeleten levő háziorvosi rendelőket és a fogászati szakrendelést érinti. A fogászatot kibővítik, és a tervek szerint 6 külön bejáratú fogászati és egy szájsebészeti kezelőt, vizsgálót alakítanak ki. Az emeleti felnőtt fogászati rendelésre lifttel is fel lehet majd jutni.

A Hősök útja 3. szám alatti földszintes rendelő rekonstrukcióját a Hősök útja 1. számú épülettel párhuzamosan végzik. Az épület alapterületének fele kihasználatlan, a másik felében gyermekfogászat működik. A felújítást követően marad a gyermekfogászat a helyén, és mellé költöztetik a Hősök útja 1. szám alól a háziorvosi rendelőt. Ezzel a megoldással 2 gyermekfogászati rendelőt, 1 fogszabályozási rendelést és 4 háziorvosi rendelőt alakítanak ki.

Az épületeken az elavult ajtókat, ablakokat korszerű nyílászárókra cserélik, a homlokzatok hőszigetelést kapnak, és a lapostetőket is felújítják. A két rendelő közötti teret is rendbe teszik.