Az ENSZ 1950 decemberében nyilvánította az emberi jogok világnapjának december 10-ét. „Minden emberi lény szabadon születik, és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell, hogy viseltessenek” – szól az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 1. számú cikke.

A John Peters Humphrey kanadai jogász és emberjogi aktivista által összeállított nyilatkozat 30 pontban foglalja össze az emberek jogait, amelyek az élet minden területét – a családtól kezdve a munkahelyen át a társadalomig – átölelik.

Mint minden világnap, így ez is arra jó, hogy ha máskor nem, legalább aznap elgondolkodjunk azokon a problémákon, amelyekkel az emberiség küzd, illetve számba vegyük azokat az előnyöket, adottságokat, amelyekben mi részesülünk, míg mások talán nem, vagy nem olyan mértékben. A következő lépés, ha már tenni is akarunk az egyenlőtlenségek leküzdéséért, vagy legalább a különbségek csökkentéséért.

Ez egyébként arról jutott az eszembe, nemrég írtunk arról, hogy eltörölték 66 év után Claudette Colvin polgárjogi aktivista priuszát. A nőnek az volt a bűne, hogy tiniként nem adta át a helyét egy fehér nőnek a buszon 1955 márciusában. Három vádpontban emeltek vádat ellene, de végül csak egy miatt ítélték el. Ezt törölte el egy alabamai bíró nem olyan rég.

Kiemelt kép: Designecologist fotója a Pexels oldaláról

Katt —–> Pólóoldal