Van, ahol a pillanatnyi jó időt kihasználva már elkezdődtek a kerti munkák, legalábbis erre utalnak az útszéli árkokban megjelenő, többnyire a városi külterületekre kiautóztatott zöldhulladékok.

Az utak mentén a tavasz közeledtéve egyre több lesz belőlük. Természetes, lebomló anyag műanyagba csomagolva.

Sokan pénzt és energiát nem kímélve igyekeznek akár több száz kilónyi értékes anyagtól megszabadulni, hogy azután drága pénzért és némi utánajárással virágföldet, vagy éppen műtrágyát vegyenek. Pedig az érték bizony helyben terem, amit jóval kevesebb ráfordítással – mint amennyit a hulladék bezsákolása és elszállítása jelent – a saját hasznunkra fordíthatunk. Persze létezik más megoldás is, amilyen a hulladék szakszerű elhelyezése az erre kijelölt helyeken, vagy a hulladékszállítókkal történő elszállíttatása, amire ma már a legtöbb településen van lehetőség.

Ahogy csökken a hazai állattartás, úgy csökken az itthon termelődő szerves trágya mennyisége is.

Ez a tendencia a műtrágyagyártás fellendülésével és értelemszerűen a műtrágyaárak emelkedésével jár. Pedig kisebb-nagyobb mennyiségben minden háztartásban – még a panelházakban is – keletkezik növényi alapú szerves hulladék – elég, ha csak a kávézaccra vagy a krumplihéjra gondolunk. Persze kertes házaknál az udvaron összegereblyézett avar, a levágott fű és az elszáradt kerti növények is ide sorolhatók.

A komposztálás hatékony megoldás arra, hogy ezekből a hulladékokból hasznos anyag; értékes táptalaj, vagyis humusz keletkezzen. Komposztálót bárki készíthet (vagy vásárolhat), használatuk sem ördöngösség, az alapvető praktikákat egy kis utána olvasással bárki elsajátíthatja.

A szerves hulladék úton-útfélen történő lerakása nem a legjobb megoldás arra, hogy az otthon termelődött zöldhulladéktól megszabaduljunk. A természetbe akarva-akaratlanul kihordott növényi magvak adott esetben tájidegen fajok elburjánzásához vezetnek, amelyeknek többnyire az őshonos, természetes növénytársulások látják kárát.

Az út menti csatornákba hajított nyesedékek az árkok eltömődését okozhatják, különösen, ha az egyébként lebomló hulladékot műanyag zsákokba csomagolva hagyják sorsukra a természetben.