A Semmelweis Egyetem (SE) felfüggesztette annak az orvosnak a munkavégzését, aki hamis PCR-teszteket állított ki a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) számára – közölte az egyetem. A rektor hatósági eljárást kezdeményezett és belső vizsgálatot indított, miután egy intézményi rutinellenőrzésen kiderült: az egyetem nevében több esetben úgy állítottak ki negatív PCR-leletet a szövetség tagjainak, hogy a mintákat az intézmény laborja nem vizsgálta.

A belső eljárás lezárását követően az egyetem, a leleteken is szereplő – időközben szakvizsgát tett – orvos munkavégzését felfüggesztette, valamint az MTSZ keretorvosi tevékenységére vonatkozó, úgynevezett „további jogviszony létesítése és fenntartása tárgyában” kiadott engedélyét 2022. február 1-jén visszavonta. Az orvos nem láthatja el ezeket a feladatait a továbbiakban.

Az ügyben a Magyar Tenisz Szövetség is kiadott közleményt február 3-án, amiben azt írják, hogy az elmúlt 48 órában a szövetség tudomására jutott: alapos a gyanú, hogy visszaélések történhettek a COVID-19 vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel. Ebben a szövetség egyes sportolói, edzői és munkavállalói is érintettek.

Az elnökség ezért utasította az ellenőrző bizottságot, hogy vizsgálja meg a szövetséggel kapcsolatban álló versenyzők és sportszakemberek (2021-es évi) COVID-tesztelése során valóban történhetett-e bármilyen visszaélés, okkal merül-e fel a szabálytalanság gyanúja. A főtitkárnak pedig haladéktalanul le kell folytatnia a szükséges fegyelmi eljárásokat.

A szövetség elnöke az alapos gyanú miatt ismeretlen tettes vagy tettesek ellen tesz büntetőfeljelentést.

Via MTI