Hozzávetőleg száz fő részvételével tartottak szemétszedési akciót az esztergom-kertvárosi Palatinus-tónál július 24-én. A takarítást ugyanakkor nem csak a parton végezték, a búvárok segítségével a tóból is sok minden előkerült. Volt olyan strandoló, aki beállt szemetet szedni, más csak odagurította a szemeteszsákhoz a dobozát.

A résztvevők a tó északkeleti partjának (szabadstrand) körülbelül 500 méteres szakaszát tisztították meg, ahonnan hozzávetőleg 8 köbméternyi szemetet szedtek össze.

Tanulságos volt látni, hogy miként viszonyultak a strandolók a közöttük hirtelen megjelenő szemétszedők látványához. A többség közömbös magatartást tanúsított, volt, aki inkább odagurította a zsákhoz az energiaitalos dobozát, mintsem a fáradságot véve a mindössze 2 méteres távolságot gyalogosan megtette volna a közelében lévő szemeteszsákig. Szerencsére azonban több olyan eset is akadt, amikor maguk a fürdőzők is bekapcsolódtak a munkába.

A part Öbölhöz közel eső részén rengeteg idehordott, kiborult zsákot találtunk. Ezen a helyen a szezon ideje alatt érdemes lenne egy fedeles konténert lerakni. Talán gazdaságosabb lenne azt havonta üríteni, mint a szétszóródott szemetet összetakarítani. Azt nyilván nehéz megbecsülni, hogy a szél hány PET-palackot, italosdobozt sodor a vízbe, ami elég hamar láthatatlanná válik a külső szemlélő számára (értsd: a tó feneként halmozódik!)

A tóparton fellelhető szemét zömét a megszámlálhatatlan cigarettacsikk és a nem lebomló nedves törlőkendő mellett szezonális, többnyire a fürdőzők által „ottfelejtett” hulladék (például italosdobozok, palackok, chips-es zacskók) alkotta, de kisebb illegális lerakatokat (zsákokban kihordott kommunális hulladékot, gumiabroncsokat) is felszámoltak a résztvevők. Ugyanakkor a nádasból építési törmelék – palacserép(!) – is előkerült.

Képek: Kovács Attila (MTI), Lieber Tamás, Szebenyi Péter, Virágostóth Krisztián és Walczer Patrik