Az 1500 méteres gyorsúszás a 15 perces futamaival nem igazán vonzza a nézőket. A hosszú futamidők alatt a versenyzőknek is van idejük elmélkedni. Mihályvári-Farkas Viktória éppen így járt a tokiói olimpia július 26-i esti előfutamában, ugyanis már féltávnál teljesen elszakadt a mezőnytől, így a végét teljesen magányosan tempózta végig, és közben a családjára gondolt. Ez a szám először került be az olimpiai versenyszámok közé Tokióban.

“Ötszáz méter után ritmust váltottam, de ezernél már éreztem, hogy ez túl erős lett. Ekkor azon gondolkodtam, hogy 400 méter vegyesen magamért úsztam, most viszont a családomért, a barátaimért kell kitartanom és a lehető legjobbat kihoznom magamból” – mondta az FTC 17 éves tehetsége, aki első számában minden várakozását felülmúlva a pontszerző hatodik helyen zárt, majd 1500-on a futamgyőzelme ellenére úgy lett 12., hogy mintegy 12 másodpercet javított az egyéni csúcsán.

A májusi, budapesti Eb-n 400 méter vegyesen ezüstérmes sportoló elárulta, hogy a versenyek alatt nemcsak elmélkedik vagy kamerával úszik,  hanem énekel magában, vagy kiszámolja, hogy a táv hány százalékát teljesítette már. “A hangulatomtól függ mivel kötöm le a gondolataimat, hogy eltereljem a figyelmemet az utolsó száz méterek fájdalmáról” – mesélte Mihályvári-Farkas a magányban töltött hosszú percekről.

A férfiaknak 1904 óta szerepel az ötkarikás programban az 1500 méter gyors, míg a nőknek Tokióban debütál ez a szám.

Forrás: MTI, Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás