Blanka friss diplomásként öt éve kezdett dolgozni Ausztriában. Először a vendéglátásban kapott munkát, majd váltott a mezőgazdaságra. Az élet drága kint is, de a bérek egészen másként alakulnak, mint a hazai mezőgazdasági szektorban. A helyi bérezési sajátosságokról, a mindennapokról és a barátságokról is beszélgettünk.

Miért mentél ki Ausztriába dolgozni öt évvel ezelőtt?

Az akkori legjobb barátnőm ki akart menni dolgozni és sok pénzt keresni 2018-ban. Ismerőshöz mentünk, egy családi hotelben kaptunk munkát az öt hónapig tartó téli szezonban. Nem akartam egész évben dolgozni.

Huszonévesen felfoghatatlanul sok pénzt szedtünk össze pár hónap alatt. Szállást és étkezést biztosítottak, így körülbelül 600 ezer forintot kerestünk havonta. Annyi bevételem volt, hogy azt csináltam, amit akartam, és oda utaztam, ahová csak szerettem volna.

Mit és hol dolgoztál eddig?

Ausztria legnyugatibb régiójában, Vorarlbergben kezdtem vendéglátózni magashegyi hüttékben, éttermekben. Szállást és ételt mindenhol kaptam. Nagyon szerettem, mert megismerkedtem sok emberrel és a kedvenc hobbiaimat, a hegymászást, kirándulást, strandolást is tudtam ott űzni.

Aztán úgy hozta az élet, hogy most életvitelszerűen élek Ausztriában, és a mezőgazdaságban dolgozom.

Mi az oka annak, hogy a vendéglátózásról a mezőgazdaságra váltottál?

Kiegyensúlyozottabb munkát akartam, mint a vendéglátózás. Ezt a mezőgazdaságban találtam meg, de az is szempont volt, hogy ilyen egyetemi végzettségem van. Elkezdtem biofarmokon dolgozni, ahol vendéglátással is foglalkoztak. Árusítottak saját termékeket is. A mezőgazdasági munka azonban ezerszer nehezebb, mint a vendéglátózás, annak ellenére, hogy sokkal rövidebb műszakokban dolgozunk.

A vendéglátásban, ha jó a kapcsolatteremtő képességed, akkor elszórakozol meló közben a vendégekkel. Mikor felérnek a kirándulók a hegyi hüttékhez, vendéglátással is foglalkozó gazdaságokhoz, nyitott és barátságos légkört találnak, ahol lehet enni, inni. Ezután sokkoló volt a mezőgazdasági munka. Egész nap hajolsz, folyamatosan emelgetsz, poros, koszos vagy. Nyáron éget a Nap, télen fázol.

Mindez nincs a vendéglátásban. Mindezeken túl ebben több pénzt keresel, mint a mezőgazdaságban. A borravalókból legalább megduplázhatod a fizetésedet. A bejelentett fizetésemet félre tudtam tenni, mert bőven jól éltem a borravalóból. A mezőgazdasági munkából viszont hónapról hónapra lehet élni.

A vendéglátásban mintegy kétszer annyit lehet keresni Ausztriában ugyanannyi munkaórával hetente, mint a mezőgazdaságban. Heti 40 órával egy hónapban simán megkapod a nettó 2500 eurót, de ennél többet is, mert ez attól függ, hogy az ember hány napot dolgozik egy héten és a borravalót hogyan osztják szét. Ezzel szemben a mezőgazdaságban nincs borravaló és körülbelül nettó 1400 eurót kap egy szakképesített, mezőgazdaságban dolgozó munkaerő. 

Mennyivel keresel többet kint, mint ha itthon helyezkednél el a mezőgazdaságban?

Otthon is biztosan meg lehet találni azt a munkakört a mezőgazdaságban, hiszen nagyon tág területet ölel fel, ahol jó pénzt lehet keresni. Magyarországon megvan az a szabadság, hogy egyezkedhetsz a béredről a munkaadóval.

Ausztriában úgynevezett kollektív szerződés alapján béreznek. Ez azt jelenti, hogy régiónként határozzák meg, melyik munkakörre mennyi munkabér adható. Annál többet nem kérhetsz.

Ez egyrészről pozitív, hogy a munkavállaló tudja, mire számítson, másrészről kitörni csak úgy lehet, hogy ha továbbtanul és ha külföldi, akkor még tökéletesíti is a nyelvtudását. Ezzel már sokkal könnyebb elhelyezkedni, és dupla, tripla fizetésekhez lehet hozzájutni a mezőgazdaságban vagy más területen Ausztriában.

Amikor a mezőgazdaságban akartam elhelyezkedni Magyarországon, akkor nevetséges összegeket ajánlottak viszonylag jó pozícióknál. Azzal, hogy külföldön kezdtem el melózni, magasabb lett a fizetési elvárásom. Eddig nem hoztak lázba a magyar mezőgazdasági bérek. Jelenleg Ausztriában kétszer, inkább háromszor annyit keresek ebben a szektorban, mint amit otthon ajánlottak alapdiplomával rendelkező agrármérnöki fizetésnek 2021-ben.

Megéri hosszú távon Ausztriában dolgozni?

Ez relatív, hogy megéri-e. Az átlagos életszínvonal jobb, mint Magyarországon, főleg, ha a magyar vidéket nézzük. De ez nagyban függ attól, hogy az ember mit dolgozik és amellett hogyan él. Például gyári munkásnak nem jönnék ki Ausztriába, nem éri meg. Ha valakinek céljai vannak, akkor itt tud karriert építeni. Ha hajlandó jól megtanulni a német nyelvet, akkor szerintem megéri kijönni, mert jó eséllyel összehozza azt, amit célul tűzött ki.

Drágább az élet Ausztriában, mint Magyarországon?

Igen, ha a rezsit vesszük alapul. Graz kertvárosi részében, körülbelül 10 kilométerre a belvárostól, egy kétszobás, mintegy 60 négyzetméteres lakás bérlése rezsivel együtt 800 euró. Egy ilyen kaliberű bérlakásért Magyarországon ennek a kétharmadát kellene fizetni. Az élelmiszerárak egy hajszálnyival magasabbak Ausztriában, mint Magyarországon. Az üzemanyag ára megegyezik, viszont az autószerelés olcsóbb az osztrákoknál.

Azt látni kell, hogy a havi átlagkereset a szakmunka esetében nettó 1400 és 2000 euró között változik a Grazi régióban. A mezőgazdasági munka, amiben jelenleg dolgozom, a kevésbé megfizetett szakmunka közé tartozik.

Tudsz most félretenni pénzt?

Maximum 200-300 eurót, ami a vendéglátózás után kicsit furcsa, mert nem ezt szoktam meg. 

Hogyan jössz ki az osztrákokkal? Mennyire segítőkészek, nyitottak?

Vannak segítőkészek, nyitottak, kedvesek és persze gorombák is. Nekem az a tapasztalatom, hogy régiónként változik a mentalitás. Minél keletebbre jövök, a kisebb közösségben élők kedvesebbek és barátságosabbak.

A nagyvárosok környékén van egyfajta zárkózottság, bár mindenki köszön az utcán egymásnak. Eddig az emberek zöme barátságos volt és segítőkész velem, akár ha az autószerelőhöz vittem a kocsit, vagy ha elveszítettem valamit, vagy ha állást kerestem. Értékelik, hogy tanulom a német nyelvet, mert sokan jönnek ide úgy, hogy az előnyöket ki akarják használni, de a nyelvismerettel nem törődnek. Sokkal szívesebben beszélgetnek egy idegennel akkor is, ha nem tud tökéletesen németül.

Vannak barátaid?

A barátaim többsége Magyarországon van, de nem hiszek a nagy barátságokban. Folyamatosan költözöm, általában nem maradok egy helyen. Ettől függetlenül mindig találok olyan társakat, akikkel tudok kirándulni, sziklát mászni. A pillanat öröme elég. Az emberek nagy része egész héten a saját munkájával, életével van elfoglalva. Találkozom sokféle emberrel az utamon, akikkel jól érezzük magunkat. Ennyi elég.  A jelenlegi életstílusom mellett nem vágyok arra, hogy bulizzak, pletykáljak hajnalig a barátokkal. Valószínűleg ez kicsit más lenne, ha Magyarországon élnék.

Meddig akarsz még kint maradni?

Még egy pár évig maradok Ausztriában. Az anyagiak mellett az itteni természeti környezet is nagyon inspirál. Alapjában véve jó itt élni.

Kiemelt kép forrása: Blanka