Új időszámítás kezdődik a tarifareformmal március elsejétől a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedésben. Csökken a Budapest-bérlet ára, 8950 forint lesz. A Fővárosi Közgyűlés támogatta a változtatásokat.

Karácsony Gergely főpolgármester közölte január 29-i sajtóeseményen, hogy a Budapest-bérlet árát a fővárosi önkormányzat tíz év után újra csökkenti. Március elsejétől 9500 helyett 8950 forintba kerül majd.

Március elseje után a főváros egész területén változatlanul érvényes marad a Budapest-bérlet. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pedig elfogadja a Pest vármegyére váltott bérletet, illetve az országbérletet.

A 14 év alattiaknak ingyenessé válik a közlekedés az állami szolgáltatóknál is, továbbá a 14 év feletti diákok és a 65 év alatti nyugdíjasok is sokkal olcsóbban utazhatnak majd.

A fővárosi önkormányzat nem árusítja majd tovább a diákbérletét, tehát a diákoknak a Pest vármegyére váltott bérlettel lehet majd jóval olcsóbban és nagyobb területen utazni. Ehhez hasonló mértékben csökken a 65 év alatti nyugdíjasok bérlete is. A diákok Budapesten és Pest vármegyében 3450 helyett 945 forintért utazhatnak majd havonta.

Karácsony Gergely elmondta, nehéz pontosan kiszámolni, hogy milyen pénzügyi hatása van a tarifareformnak. A főváros úgy kalkulál, hogy a 2023-as évhez képest a főváros közösségi közlekedésből származó bevétele nagyjából 4-5 milliárd forinttal csökken majd.

A főpolgármester azt kérte budapestiektől, hogy a jegyeket és bérleteket a BudapestGO alkalmazáson keresztül vásárolják és a fővárosban az olcsóbbá váló Budapest-bérletet válasszák.

A főpolgármester azt is elmondta, a BKK teljes termékstruktúráját át kell nézni, a díjakat csak lefele korrigálnák.

A január 31-ei Fővárosi Közgyűlés a főpolgármesteri javaslatot egyhangúlag támogatta. Határozatában kimondta: egyetért azzal, hogy a Budapest-bérlet változatlanul érvényes maradjon a főváros egész területén a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mellett a MÁV-Start, a Volánbusz és a MÁV-HÉV járatain is, valamint a Pest vármegyére váltott havi bérlet, illetve a havi országbérlet március 1-től a BKK járatain is érvényes legyen.

A közgyűlés egyetértett azzal is, hogy március elsejétől a teljes árú havi Budapest-bérlet ára 8950 legyen a jelenlegi 9500 forint helyett.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos