Fokozatosan kezdik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon. A biohulladék-gyűjtés második fázisát 2025-ben indítanák. A szolgáltatást önkéntes jelleggel lehet igénybe venni. Első körben országszerte 14 települést érint – közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU).

Honnan gyűjtik a hulladékot?

A 14 város – Budapest (XI. és XXI. kerületekben), Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, Békés – társasházi övezeteiben induló rendszert a MOHU és szerződéses partnerei működtetik. A rendszer bevezetésében lesz átmeneti időszak és körülbelül márciusban fog ellindulni a 14 településen a visszagyűjtési program.

Forrás: MOHU

Mikor osztják a gyűjtőedényeket? És milyenek ezek? 

A közlemény szerint a programban részt vevők lakásonként egy-egy, könnyen kezelhető és kifolyásmentes 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak januárban. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát. Ezeket a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon.

Mit lehet és mit nem bedobni a kukába?

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető:

  • gyümölcsök és zöldségek maradékai,
  • kávézacc,
  • teafű (viszont a filter nem),
  • fűszerek,
  • tojáshéj,
  • főtt ételmaradékok,
  • pékáruk,
  • feldolgozott élelmiszerek,
  • húskészítmények is.

Nem szabad beledobni:

  • csontot,
  • élelmiszer-csomagolást,
  • porzsákot,
  • porszűrőt,
  • papírzsebkendőt,
  • pelenkát.

Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatók, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni

  • a fák ágait,
  • leveleket,
  • gallyakat,
  • kommunális hulladékot.

A bedobható élelmiszerek listája a https://mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható – ismertette a MOHU.

Hogyan viszik el a hulladékot? 

Egyelőre a meglévő, és arra alkalmas kukásautókkal gyűjtik be a barna kukákat. A MOL-MOHU azonban vizsgálja annak lehetőségét, hogy olyan járműveket szerezzen be, amik az ürítés mellett alkalmasak a gyűjtőedény mosására is. Mert bizony a kukák egy idő után büdösek lesznek.

Hova viszik a biohulladékot? 

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra. Ezekben az erőművekben megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz-üzemben képződő maradék ráadásul kiváló komposztanyag lesz a mezőgazdaság számára.

A MOL-MOHU-nak a Magyarországon működő 80 bioüzemből 8-cal van jelenleg szerződés a biohulladék hasznosítására.

Miért kellett bevezetni a rendszert? 

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék csaknem kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül.

Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően. A fennmaradó rész lerakókba vagy égetőkbe kerül.

Mennyi hulladékot gyűjthetnek be a lakóktól? 

A cég számítása szerint az érintett települések lakói a keletkező ételhulladék körülbelül 75 százalékát fogják külön gyűjteni.

Mekkora a keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége?

Korábban már írt a Szótkérek arról, hogy az Európai Unióban 2020-ban 59 millió tonna – fejenként 131 kilogramm – élelmiszert dobtak ki, amelynek 53 százaléka a háztartásokban keletkezett. Magyarországon évente körülbelül 635 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban, ami egy főre lebontva mintegy 65 kilogrammot jelent

A MOHU-MOL adatai szerint a hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra és megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul kiváló komposztanyagot képez a mezőgazdaság számára.