QR-kóddal ellátott matricákat ragaszt kukákra a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. egy most indult kísérleti programjában három fővárosi kerületben. A hulladékgyűjtők azonosításával a naprakész információk miatt pontosabban tervezhető a kukásautók útvonala, és kiszűrhetők a nem fizető ügyfelek. A hulladékgyűjtő tartályok azonosítását Nyugat-Európa több nagyvárosában, például Bernben, Dortmundban, Drezdában is alkalmazzák.

A programban egy budai és két pesti kerület, II., X., XV.  érintett, és 12 ezer fogyasztót kértek arra, hogy a kiküldött egyedi QR-kóddal ellátott matricát ragasszák fel kukáikra. Az egyedi kódot beolvasva azonnal látható, hogy az FKF az adott tartályhoz kapcsolódóan milyen szolgáltatást biztosít.

Az FKF-nek számos problémát okoz, hogy nincs a kukákon azonosító, így pillanatnyilag csak adatbázisokból nyerhetők ki információk arról, hol és milyen típusú edényekből mennyit helyeztek ki az ügyfelekhez – írja a társaság. Ezzel a nem fizető lakókat ki tudják szűrni, és csökkenhet az illegálisan kihelyezett hulladék is.

A QR-kódos azonosító bevezetésével a raktárból kikerülő tartályok már az átadás pillanatában az ügyfélhez rendelhetők, a kukák „teljes életútját” nyomon tudják követni.

Kifejlesztették a budapesti hulladékszállítást szervező szakemberek munkáját segítő mobilapplikációt is. Ezekkel az újításokkal pontosabban megtervezhetik a kukásautók útvonalát, hatékonyabb lehet a járatszervezés, nőhet a szolgáltatás színvonala és az ügyfelek elégedettsége is.

A pontosabb nyilvántartás a szelektálás terén nagyobb tudatosságra és odafigyelésre ösztönözheti a lakókat. Remélhetőleg kevesebb hulladékból lesz szemét, ezáltal több papír, fém és műanyag újrahasznosítása válik lehetővé másodlagos nyersanyagként.

A kísérleti program év végi lezárásakor döntenek majd a továbbiakról, arról, hogy továbbfejlesztve újból tesztelik a rendszert vagy mihamarabb bevezetik az egész fővárosban.