Magyarországon mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente, aminek jellemzően 75-80 százalékát a magyar piac szívja fel. Exportra mintegy 35 ezer hektolitert szállítanak éves szinten a gyártók. Decemberben vesszük belőle a legtöbbet.

A pezsgőpiac – a borral ellentétben – az elmúlt években is folyamatosan nőtt. Az elmúlt húsz évben 87 százalékkal emelkedett a világ pezsgőtermelése. Az utóbbi években szignifikánsan emlekedett a piaci részesedése a teljes bortermelést figyelembe véve. A legtöbb pezsgőt – éves szinten mintegy 16 millió hektolitert – Európában állítják elő. Az élen Olaszország áll, mellette Franciaország, Spanyolország és Németország szintén pezsgőnagyhatalomnak számít.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt is írja, hogy a magyar pezsgő legfontosabb export célországai: Kanada, Észtország, Románia, Svédország és Lettország.

A Magyarországra irányuló import inkább a választékbővítést szolgálja. Elsősorban magasabb hozzáadott értéket képviselő, olasz és német pezsgők érkeznek a hazai áruházak és italkereskedések polcaira.

Az előírások szerint pezsgőnek nevezhető minden olyan termék, amely

  • friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból készül első vagy második alkoholos erjesztéssel és kizárólag az erjedésből származó szén-dioxidot tartalmaz,
  • zárt tárolóedényben tárolva 20 fokon legalább 3 bar túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt,
  • összes alkoholtartalma legalább 8,5 térfogatszázalék.

A fogyasztók által szintén közkedvelt habzóbor ezzel szemben szén-dioxid hozzáadásával készül, földrajzi jelzés nélküli borból.

A pezsgő a világ minden táján az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik. Helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként.

Az italkülönlegesség iránt december utolsó két hetében ugrik meg jelentősen a kereslet. Az év végi fogyasztás pedig sok esetben a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába tolódik el.

Néhány érdekesség a pezsgőről és a pezsgővel kapcsolatban.

A pezsgő alkoholmentes változata

Az alkoholmentes pezsgő igazi különlegesség, amelynek az alapját valódi bor adja. A nedűt speciális vákuum technológia segítségével alkoholmentesítik, így nyeri el a pezsgők íz- és zamatvilágát hordozó végső állapotát.

Törley Józsefé volt az első hazai autók egyike, és az első közlekedési baleset is hozzá fűződik.

A világhírű pezsgőgyárosról, a magyar pezsgő atyjáról sok mindent lehet tudni a fennmaradt dokumentumokból. Az egyik legkevésbé ismert tény vele kapcsolatban, hogy gépjárművével ő okozott először balesetet Magyarországon, méghozzá a fővárosi Rákóczi úton. Az utcaseprő hozzászokott ahhoz, hogy a lovasszekerek kitérnek, és nem gázolják el, ezért óvatlanul lelépett az akkoriban szokatlan, 20 km/óra sebességgel érkező automobil elé, ami fellökte. Szerencsére az utcaseprőnek nem lett komolyabb baja, Törley anyagilag kárpótolta.