Az ENSZ 2021-es jelentéséből kiderül, hogy a fogyasztók globálisan 930 millió tonna élelmiszert pazarolnak el évente. Idén azt is felmérték, hogy a háztartásokban átlagban fejenként 74 kilogrammnyi étel végzi a kukában a világon. Magyarországon az éves fejenkénti élelmiszerpazarlás 94 kilogramm, nálunk csak Málta és Görögország teljesít rosszabbul a vizsgált 21 európai állam közül.

Az élelmiszerpazarlás jelentős része a már megvásárolt, hazavitt, de el nem fogyasztott ennivalókat érinti. A piacon keletkező hulladékok a szemétbe kerülnek, pedig több lehetőség is lenne arra, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást. A szakemberek szerint a pazarlás egyik oka, amiért pocsékba megy az áru, például a kereskedők szakmai hozzáértése (vagy ennek hiánya).

Régen, ha valaki ezt a szakmát választotta, akkor inas korában elkezdte tanulni és tapasztalatot szerezni, és mire önálló üzletet vezetett, mindent tudott a kereskedelemről, a termékekről és a vásárlói szokásokról is. Ma sok az alulképzett, a kényszervállalkozó, akik olcsó árukat vesznek nagy tömegben, de nem biztos, hogy rövid időn belül el is tudják adni, a maradék pedig – sajnos – eladhatatlan lesz.

A vásárlói szokások is hozzájárulnak a sok maradékhoz, hiába van csak esztétikai hiba egy zöldségen vagy gyümölcsön, azt már sokan nem veszik meg, akkor sem, ha akciós áron adják. Nincs hagyománya nálunk az élelmiszer-adományozásnak sem, pedig igény lenne rá. Régebben egy-egy karácsonyi kezdeményezéshez kapcsolódóan a kereskedők így fejezték ki támogatásukat, de a körülményeik szűkösebbé válásával ez manapság nem jellemző.

Az is segítene az élelmiszerek jobb kezelhetőségében, ha a piacok raktáraiban a sokszor távolról, hűtve érkező gyümölcsöket hidegen, állandó hőmérsékleten tudnák tárolni, és a páratartalom és a szellőztetés is megfelelő lenne.

Ami pozitív változás, hogy immár a jogszabályok megengedőbben segítik az őstermelőket, hogy a megtermelt friss árutöbbletüket otthon, ellenőrzött körülmények között feldolgozzák, és utána azt értékesítsék. Például ha nem vettük meg nyáron a málnát, megvehetjük télen a málnaszörpöt a piacon az őstermelőktől.