Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon. A szolgáltatás, amit önkéntes jelleggel lehet igénybe venni, első körben országszerte 14 települést érint – közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU).

A 14 város – Budapest (XI. és XXI. kerületekben), Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, Békés – társasházi övezeteiben induló rendszert a MOHU és szerződéses partnerei működtetik. A rendszer bevezetésében lesz átmeneti időszak és körülbelül márciusban fog ellindulni a 14 településen a visszagyűjtési program.

A közlemény szerint a programban részt vevők lakásonként egy-egy, könnyen kezelhető és kifolyásmentes 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát. Ezeket a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető:

  • gyümölcsök és zöldségek maradékai,
  • kávézacc,
  • teafű (viszont a filter nem),
  • fűszerek,
  • tojáshéj,
  • főtt ételmaradékok,
  • pékáruk,
  • feldolgozott élelmiszerek,
  • húskészítmények is.

Nem szabad beledobni:

  • csontot,
  • élelmiszer-csomagolást,
  • porzsákot,
  • porszűrőt,
  • papírzsebkendőt,
  • pelenkát.

Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatók, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni

  • a fák ágait,
  • leveleket,
  • gallyakat,
  • kommunális hulladékot.

A bedobható élelmiszerek listája a https://mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható – ismertette a MOHU.

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék csaknem kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül.

Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően. A fennmaradó rész lerakókba vagy égetőkbe kerül.

Korábban már írt a Szótkérek arról, hogy az Európai Unióban 2020-ban 59 millió tonna – fejenként 131 kilogramm – élelmiszert dobtak ki, amelynek 53 százaléka a háztartásokban keletkezett. Magyarországon évente körülbelül 635 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban, ami egy főre lebontva mintegy 65 kilogrammot jelent

A MOHU-MOL adatai szerint a hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra és megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul kiváló komposztanyagot képez a mezőgazdaság számára.