Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon. A szolgáltatás, amit önkéntes jelleggel lehet igénybe venni, első körben országszerte 14 települést érint – közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU).
A 14 város – Budapest (XI. és XXI. kerületekben), Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, Békés – társasházi övezeteiben induló rendszert a MOHU és szerződéses partnerei működtetik. A rendszer bevezetésében lesz átmeneti időszak és körülbelül márciusban fog ellindulni a 14 településen a visszagyűjtési program.
A közlemény szerint a programban részt vevők lakásonként egy-egy, könnyen kezelhető és kifolyásmentes 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát. Ezeket a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon.
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető:
- gyümölcsök és zöldségek maradékai,
- kávézacc,
- teafű (viszont a filter nem),
- fűszerek,
- tojáshéj,
- főtt ételmaradékok,
- pékáruk,
- feldolgozott élelmiszerek,
- húskészítmények is.
Nem szabad beledobni:
- csontot,
- élelmiszer-csomagolást,
- porzsákot,
- porszűrőt,
- papírzsebkendőt,
- pelenkát.
Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatók, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni
- a fák ágait,
- leveleket,
- gallyakat,
- kommunális hulladékot.
A bedobható élelmiszerek listája a https://mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható – ismertette a MOHU.
Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék csaknem kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül.
Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően. A fennmaradó rész lerakókba vagy égetőkbe kerül.
Korábban már írt a Szótkérek arról, hogy az Európai Unióban 2020-ban 59 millió tonna – fejenként 131 kilogramm – élelmiszert dobtak ki, amelynek 53 százaléka a háztartásokban keletkezett. Magyarországon évente körülbelül 635 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban, ami egy főre lebontva mintegy 65 kilogrammot jelent
A MOHU-MOL adatai szerint a hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra és megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul kiváló komposztanyagot képez a mezőgazdaság számára.