Ismét jelentkezik a Szótkérek heti hírlevele. Hasznos és olvasmányos írásokat gyűjtöttünk össze. Szórakozásra vagy ismeretszerzésre fel!

Jön a karácsony, kitört az őrület. Mindenki vásárol. De vajon mennyiért vesznek az emberek ajándékot? 5 ezerért vagy 50 ezerért? Egy kutatás szerint az 5 ezer és a 20 ezer forint közötti összeg a legszokványosabb a vásárlók körében.

A Szótkérek is megkutatta a vásárlási szokásokat egy Facebook-csoportban, azonban egy hozzászóló válasza elvitte a show-t. Az egyik kommentelő hozzábiggyesztett egy új választási lehetőséget a szavazáshoz. Mégpedig, hogy “a karácsonynak a szeretettről kell szólnia, nem arról, hogy ki mennyiért vesz ajándékot.” Ez a mondat 66 százalékot ért, mivel többen pont így és ezt gondolták a szavazásnál. Hát, így…

1. dolog

Az élelmiszerárak növekedése sok termékcsoportnál elérte az ingerküszöböt és a fogyasztók megváltoztatják a vásárlási szokásaikat. Az viszont érdekes adat, hogy a változtatás mellett egyes termékeknél a fogyasztók számára fontos a márkahűség. A válságra válaszul – kevesebbet vásárolnak, és felelősségteljesebbek az élelmiszer-fogyasztás terén – áll a NielsenIQ felmérésében.

2. dolog

Boltzár lesz több üzletláncnál december 24-én. Az élelmiszer-üzletláncok közül a Penny és a Lidl valamennyi üzlete zárva lesz december 24-én. A Spar is zárva tartja a legtöbb saját üzletét, ez alól a bevásárlóközpontokban levők a kivételek. A Rossmann drogérialánchoz hasonlóan, nem nyitnak ki a JYSK és a Diego lakberendezési üzletei sem. Viszont hosszabb nyitvatartást beüztemeznek a boltok.

3. dolog

Ismét listás lesz a fővárosi közgyűlési választás. A parlament 135 igen, 40 nem és hat tartózkodás mellett elfogadta a Mi Hazánk kezdeményezésére az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében egyes választási tárgyú törvények módosítását. Ez már a jövő júniusi önkormányzati választásra is vonatkozik. Visszatértek a 2014 előtt szabályozáshoz, így a budapesti választók listán választhatják meg a Fővárosi Közgyűlés 32 tagját.

4. dolog

A négy fix, közúti ellenőrzést szolgáló kültéri kabinetet, úgynevezett trafiboxot és egy, a rendőrségnél rendszeresített S1 típusú sebességmérő kamerát vásárol a XV. kerületi önkormányzat. A beszerzésre bruttó 40 millió forintot szavazott meg a testület december 14-én.

5. dolog

A főváros első kísérleti trolibuszjárata 1933. december 16-án indult el Óbudán. A korszak technikai újításaként vezették be. Az első budapesti trolibuszjárat a Vörösvári út és az Óbudai temető között közlekedett 7-es számmal, később ezt T-re módosították. A felsővezetéket a BESZKÁRT, a budapesti közlekedési vállalat építette ki. A három, egyenként 55 ember szállítására alkalmas járműből kettőt a Ganz gyár készített angol licenc alapján, egyet Brown-Boveri berendezéssel a MÁVAG.