Hosszasan és vitás keretek között érlelődött ki az az előterjesztés a XV. kerületben, ami a helyi szociális feladatok, nappali ellátás átszervezéséről szólt, és tartalmazta a nyugdíjas klubok átalakítását is. A június 30-i ülésen a XV. kerületi testület elé került előterjesztés előkészítésekor ugyanis terv volt a Klebelsberg utcai idősek klubjának megszüntetése, ami igencsak borzolta az érintettek kedélyét.

Abban gondolkodott előzetesen a kerületvezetés, hogy az alacsony kihasználtság miatt összevonnák a Klebelsberget az Arany János utcai idősek klubjával, és a továbbiakban a nyugdíjas tagoknak az Arany János utcai telephelyre kellett volna átjárniuk. Ez ellen élesen tiltakoztak az egyeztető tárgyaláson a Klebelsberg utcai klubba járók, többek között azzal érveltek, hogy számukra az Arany János utcai telephely messze van, nehezen tudnának eljutni oda.

Az is elhangzott a testületi ülésen, hogy az önkormányzatot az átszervezésben nem az motiválta, hogy eladja a Klebelsberg utcai klubépületet. Az egyetlen oka az, hogy munkaerőhiány van a szociális szférában. Az önkormányzat szociális intézménye nem tudja feltölteni a létszámot a magas színvonalú ellátáshoz.

A testület végül úgy döntött, hogy a – szerintük – alacsony kihasználtság ellenére egyelőre nincs napirenden a Klebelsberg Kunó utcai telephely áthelyezése, azonban a vezetését az Arany János utcai telephellyel együtt fogja ellátni a jelenlegi klebelsberges klubvezető. Az Arany János utcai idősek klubjának vezetésére ugyanis jelentkező hiányában nem talál embert a kerületvezetés. A testületi ülésen az is kiderült, hogy mivel többletfeladattal nem jár, a nappali ellátás ugyanaz marad a Klebelsberg utcai és az Arany János utcai klubokban, ezért a klubvezető nem kap több fizetést a munkájáért.

Ugyanakkor a Klebelsberg Kunó utcai és az Arany János utcai telephelyen a szociális étkeztetést elviteles formában a továbbiakban nem biztosítják a kevés igénylő miatt. A hétvégi és ünnepnapi szociális étkezést csak házhozszállítással biztosítják. A Pajtás Étteremben viszont az elviteles étkezés továbbra is megmarad.

Az Egyesített Szociális Intézmény házi segítségnyújtás engedélyezett ellátható személyek számát 2022. július 1. napjától a Klebelsberg Kunó utca 20/a. telephelyen 145 főben határozták meg, egyúttal az Arany János utca 51. és a Kontyfa utca 3. szám alatti telephelyeken megszűnik ez az ellátási forma.

Kiemelt kép: Klebelsberg utcai idősek klubjának épülete