Az űrszektorhoz, az űrkutatáshoz köthető, három féléves szakirányú továbbképzést indít 2022 őszén a konzorciumba tömörülő 16 hazai egyetem angol és magyar nyelven.

Az űrkutatási szakirányú továbbképzés a tervek szerint 2022 szeptemberében indul, és a jelentkezéshez alapszintű diploma szükséges. A képzés végén a hallgatók igazolást kapnak arról, hogy az űrszektor meghatározott tudományterületén szereztek ismereteket.

Tavaly nyáron fogadta el a kormány az első magyar űrstratégiát, amelynek része, hogy felkarolják a kutatók munkáját. Az egyetemek konzorciumba tömörülésével pedig tudni fognak egymás munkájáról és össze tudják hangolni a tevékenységeiket.

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora a konzorciumi aláíráson elmondta, hogy az egyetemek a megállapodásban vállalják, hogy ősztől angol és magyar nyelvű szakirányú továbbképzéseket indítanak. Mivel már külföldről is érdeklődnek a program iránt, ezért fontos az angol nyelvű képzés.

A képzés négy tudományterületre fókuszál: az élő, illetve az élettelen természettudományra, a műszaki és informatikai területre és a társadalomtudományokra.

Az élő természettudományokért a Debreceni Egyetem, az élettelen természettudományokért az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a műszaki és informatikai területért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a társadalomtudományokért pedig az NKE lesz a felelős. Az NKE egyben a konzorcium szakmai koordinálásáért is felel.

Via: MTI