A szobanövényeink nem csak szépek. Boldogabbá és egészségesebbé tesznek minket.

Miért fontos ez? A világjárvánnyal járó karantén rámutatott arra, hogy a természetben való barangolás, a természet közelsége fontos a mentális és fizikai egészségünk megtartásához.

A minket körülvevő növények ugyanis növelhetik az élettel való elégedettséget, csökkenthetik a szorongást és a stresszt, felélesztik a kreativitást, fokozhatják a teljesítményünket, és még a demencia tüneteit is enyhítheti – mutatták ki tanulmányok.

Bizonyos növények pedig természetes légtisztítók a lakásban. „Az otthoni növényektől, vagy amikor kirándulunk az erdőben, csökkenti a szorongást és a stresszt” – mondja Melinda Knuth, kertészmérnök. „Már az is csökkenti a kortizolszintet a nyálunkban, ha egy növény közelében vagyunk”.

A virágok illata, a madárcsicsergés, a zubogó víz hangja pozitív érzéseket kelt az emberben. A szobanövényeink nem csak szépek, boldogabbá és egészségesebbé tesznek minket.

A világjárvány idején a növényeladások ugrásszerűen megnőttek például az USA-ban, mivel sok amerikai úgy küzdött meg a karanténnal, hogy bevitte a természetet az otthonába.

Egy felmérés szerint az amerikai növénykertészetek 2020-ban 10-15 százalékkal több növényt adtak el. Ezek között sok kisbolt is volt, amelyek a növények iránti megnövekedett érdeklődés nyomán most virágoznak.

A növények öntözése és gondozása, és a virágjuk jót tesz az agyunknak.

A rossz mentális egészség egyik intő jele, hogy elveszítjük az érdeklődést és az örömöt a különböző tevékenységek iránt. A növényekkel elkerülhető ez, mivel szenvedélyt és rutint visznek az életünkbe – állítja egy pszichológus.

Via: Axios