Több mint két évvel a Covid-világjárvány kezdete után a koronavírusos megbetegedések száma megint világszerte emelkedik. A körülbelül egy hete tartó wimbledoni tenisztornán is sorra lépnek vissza a játékosok fertőzés miatt. Az All England Club versenyén már nem vesz részt a férfiak között Cilic, Berrettini, Bautista Agut. A tornán lényegében becsületbeli rendszer működik. Ha a játékos nem érzi jól magát, arra ösztönzik, hogy teszteltesse magát, ha pozitív, hozza nyilvánosságra és hagyja el a versenyt. A tornán pénzdíjat kapnak a játékosok, ATP- vagy WTA-pontokat nem.

Bautista Agut június 30-én a Twitteren azt írta, hogy a tünetei nem voltak nagyon súlyosak, de a visszalépés volt „a legjobb döntés”.

Egyik edzője, Tomàs Carbonell a saját közösségi oldalán azt közölte: „Roberto megpróbálhatta volna lejátszani a meccset, mert enyhe tünetei vannak. A többi sportoló és a torna iránti tiszteletből úgy döntöttünk, hogy nem lép pályára, még akkor sem, ha a szabályok ezt lehetővé tették volna”.

Bautista Agut távozása a teniszvilágranglistán 8. helyen álló Matteo Berrettini, és a 14. helyen álló Marin Cilic, a 2014-es US Open-bajnok és 2017-es wimbledoni döntős távozását követte.

Para van a járvány miatt

„Nem fogok hazudni: ha köhögök vagy valami hasonlót tapasztalok, paranoiás leszek. Ezzel meg kell tanulnunk együtt élni. Sajnálom azokat, akiknek a tesztje pozitív. Wimbledon biztosan nem az a hely, ahol az ember koronavírusos akar lenni” – mondta Ajla Tomljanovic, a 29 éves ausztrál játékos. „Ha tünetei vannak, vagy rosszul érzi magát, a játékos felelőssége, hogy mit kezd a helyzettel. Azt hiszem, mindannyian utazunk otthoni készlettel; én legalábbis így teszek. Aztán ha egyszer pozitív lett a teszted, akkor jön az, hogy csak annyit mondasz, hogy elkaptam” – mondta Tomljanovic. „Lehet, hogy enyhék a tüneteid, és tudnál játszani, de ez nem lenne helyes.”

A 22-szeres Grand Slam-bajnok spanyol Rafael Nadal azt mondta, hogy nem tesz mást, mint hogy eljön a verseny helyszínére, és aztán megy vissza a környéken bérelt házába, „onnan már egyáltalán nem megyek ki”.

Pénzügyi megfontolások is vannak az oltások mögött

A WTA- vagy ATP-turné ranglistájának első 100 helyezettje közül szinte minden nő és férfi beoltatta magát. Néhányan csak azért tették, hogy elkerüljék a megbetegedést.

„Elég egyszerű: az oltások működnek. Mindenkinek joga van választani, de többé-kevésbé azért nem halunk meg 50 évvel ezelőtti betegségekben, mert beoltattuk magunkat” – mondta a nyolcadik helyen kiemelt amerikai Jessica Pegula.

Más teniszezőknél azért belejátszik az oltás felvételébe, hogy a versenyeken kapott pénzből biztosítják a további megélhetésüket.

„Az ATP, hasonlóan az NFL-hez, az NBA-hez, az MLB-hez, bizonyos értelemben rákényszerít arra, hogy beoltasd magad. Azt mondják: ha nem vagy oltott, lehet, hogy nem játszhatsz bizonyos versenyeken vagy annyira megnehezítjük a dolgokat, hogy muszáj lesz megkapnod” – mondta az amerikai Sam Querrey. „Szóval szakmai szempontból az oltás sokkal könnyebbé teszi az életedet.”

Néhány játékos azt mondja, hogy tiszteletben tartják a szerb Novak Djokovic döntését, aki kétszer is elkapta a Covid-19-et, és kitart amellett, hogy nem oltatja be magát. Még akkor sem, ha ez megakadályozza abban, hogy lépést tartson a 22 Grand Slam-címmel büszkélkedő Rafael Nadallal.

„A sportnak szüksége van rá (Djokovicra – szerk.)” – mondta a 23 éves kanadai Denis Shapovalov. Hozzátette, hogy nem volt könnyű döntés a számára, hogy beadassa-e az oltást, de végül „úgy gondoltam, jobb félni, mint megijedni”.

Takarítás, szellőztetés a klubban

Wimbledonban idén visszatértel a járvány előtti „normális” kerékvágásba. Előtte, 2020-ban a tornát teljesen törölték, aztán 2021-ben a játékosoknak buborékban kellett élniük és Covid-teszteket kellett végezniük. A stadionokba sokkal kevesebben ülhettek be a meccsekre és kötelező volt a maszk hordása.

Az All England Club szóvivője szerint a Covid-19 irányelveket „folyamatos felülvizsgálják”, például fokozottan fertőtlenítenek, szellőztetnek, a maszkokat elérhetővé teszik a játékosoknak és ajánlják ezek viselését a versenyre történő szállítások idején.

Via AP

Kiemelt kép: Rafael Nadal hivatalos Facebook-oldala