A Holdra vagy a világűr távolabbi részei felé indított űrszondák majd mindegyikén található egy plakett, ami egyfajta névjegyként szolgál, és emellett még az adott küldetésről is ad információt. Egy hazai független űrvállalkozás most azt határozta el, hogy a következő amerikai Holdra szálláskor egy olyan alumíniumplakettet helyezne el az egyik kutatószondára, ami magyar kulturális emlékeket tartalmaz.  

„Számomra ennek elsősorban kulturális jelentősége van” – mondja dr. Pacher Tibor, a Puli Space független űrvállalkozás vezetője. Hozzáteszi, hogy plakettet vittek magukkal az Apollo-küldetés űrhajósai is a Holdra szálláskor, és az információkat tartalmazó fémlap ott is maradt az égitesten.

Dr. Pacher Tibor

Az ötlet onnan ered, hogy egy osztrák keramikus néhány évvel ezelőtt belekezdett egy időkapszula-projektbe. A művész célja, hogy összegyűjtsön az életünkről fontos dolgokat, pillanatfelvételeket, amiket majd ezen a kapszulán eltárol. Erre találta ki az agyagtáblák mintájára többek között azt a 20×20 centiméteres kerámialemezt, amire lézerrel rengeteg információt fel lehet gravírozni. Ha mind a két oldalát felhasználják, akár 5 millió karakter is elfér rajta, és ez több 10 ezer évig megmarad.

Ennek mintájára a hazai cég a magyar kulturális emlékek megörökítésére egy ilyen kerámia-mikrofilmet készít, amire viszonylag sok információ elfér. Amikor erre minden adat felkerült, akkor ezt lerakják a világörökség részét képező hallstatti sóbányába megőrzésre, és az erről készült alumíniumplakett-másolatot küldenék fel a Holdra. „Reményeink szerint ez lenne a magyarság kollektív emlékezetének egy szelete arról, hogyan látjuk 2020-2021-ben a világot. Ezért olyan emlékeket, történeteket, teljesítményeket gyűjtünk, melyekről mindannyian úgy gondoljuk, méltók arra, hogy gazdagítsa a rólunk alkotott képet.”

Azonban a fémplakett szállításáért pénzt kér az amerikai űrvállalkozás, ami felviszi a Holdra a NASA műszereit. A kulturális emlékeket tartalmazó lapocska elvitelét a Puli Space-nek ki kell kifizetnie, és ha marad pénze a szakembereknek, akkor fejlesztenek további, a Hold vizsgálatára szolgáló műszereket. „Szeretnénk, ha cégek és magánszemélyek is hozzájárulnának a fémplakett elszállításához nemcsak ötletekkel vagy akár szövegekkel, amik természetesen felkerülnek a plakettre, hanem anyagi forrásuk függvényében, támogatással is. Ha minden a tervek szerint halad, akkor novemberben vagy decemberben elindul a szonda a Hold felé.”

A részben közösségi finanszírozásban megvalósuló programhoz még pár hétig lehet csatlakozni. A küldetést már támogatja az egyik legnagyobb hazai cég, az idén 125 éves Tungsram is. A vállalat Bay Zoltán, a cég villamosmérnökének és kutatójának állít emléket a plaketten, aki társaival kifejlesztette azt a műszert, amivel 1946-ban letapogatták a Hold felszínét.

Fotók forrása: dr. Pacher Tibor

Kiemelt kép: plakettminta