Az állami fenntartású iskolákban a 78 ezer pedagógus 94 százaléka már beoltatta magát, 3 százaléka szakorvosi ellenjavallattal, 1 százaléka miniszteri mentesítéssel rendelkezik (arra nem tértek ki, hogy mi alapján kapták a felmentést és mikor – a szerk.), további 1 százalék betegállományban van, illetve mentesítési kérelme elbírálására vár, mely napokon belül lezárul – írta a szaktárca. Van olyan tanárismerősöm, aki nem akarja felvenni a vakcinát, és benyújtotta a kötelező oltás alóli felmentési kérelmét tavaly a minisztériumhoz, hogy folytathassa a munkáját, de azt még nem bírálták el. A rendelet értelmében ezért január 3-ával fizetés nélküli szabadságon van.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt is leírta az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében, hogy a pedagógusok fennmaradó, oltatlan 1 százaléka a vakcina felvételét követően térhet vissza az iskolába, ezért “kérjük és javasoljuk, hogy a tanulók védelme érdekében ők is éljenek a lehetőséggel”.

Az állami iskolákban dolgozó pedagógusoknak december 15-ig kellett beoltatniuk magukat koronavírus ellen, valamint az oltást kötelezővé tevő egyházi, alapítványi, magán- és önkormányzati intézményekben dolgozókra is ez vonatkozott.

Ugyanakkor az Emmi minisztere külön felmentést adhat azoknak a tanároknak, akik nem oltatták be magukat (és orvosi igazolásuk sincsen).

Felmentési kérelmet nyújtott be e-mailben a 30 éve pályán levő tanárismerősöm az Emberi Erőforrások Minisztériumához, de választ nem kapott január 3-ig, így felfüggesztették, nem taníthat. Egyelőre abban bízik, hogy a kérelmét mihamarabb elbírálják és folytathatja a munkáját. Hozzátette, hogy “nagyon rossz ez a bizonytalanság, felőrli az embert”.

Azt is elmondta, hogy az oltatlan, fizetés nélküli szabadságon lévő pedagógusok ügyintézés miatt csak három napnál nem régebbi PCR-teszttel léphetnek be az iskola területére.