Hosszú órákig tartott és nagy vitát kavart Baranyi Krisztinának, a IX. kerület polgármesterének előterjesztése, amit a június 22-i testületi ülésre vitt be. A polgármester ugyanis azt kezdeményezte, hogy a Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. ügyvezetőjét hívják vissza, munkaviszonyát azonnali hatállyal szüntessék meg. Baranyi úgy ítélte meg, hogy Hagymási Zoltán, a médiacég vezetője munkajogi szempontból aggályos módon rúgta ki a kerületi újság, a 9 Magazin főszerkesztőjét, Vágvölgyi B. Andrást.

Az ügyvezető azzal indokolta a főszerkesztő menesztését, hogy megszegte a munkaszerződését, mivel nem járt be rendszeresen dolgozni a céghez. Vágvölgyi erre válaszul munkaügyi pert helyezett kilátásba, amiről a képviselő-testület tagjai közül jó néhánynak az volt a véleménye, hogy a volt főszerkesztő nagy valószínűséggel meg is nyeri azt.

Többórás vita végén végül úgy döntött a IX. kerületi testület, hogy menesztik Hagymási Zoltánt és a helyét Hoffmann György veszi át az év végéig. A munkáltatói jogokat innentől kezdve az új ügyvezető gyakorolja.

Ezenkívül megszavazták azt is, hogy a médiacég struktúráját alakítsák át és legyen tartalomfejlesztési vezető pozíció (ezt fel is ajánlottak Vágvölgyinek). Továbbá a testület írjon ki pályázatot a főszerkesztői posztra, valamint az ügyvezető gondoskodjon a mindenkori kerületi újság terjesztésének gyűjtőpontos rendszerre történő átállásáról is. A főszerkesztőről tehát nem szakmai grémium, hanem a testület tagjai döntenek majd.

Jogutód nélküli újság

A hosszúra nyúlt ülésen érdekes részletek derültek ki a cég alapításával és a lappal kapcsolatban. Az évente 121 millió forintból gazdálkodó médiacéget még a pandémia ideje alatt, 2020-ban alapították. Ennek keretén belül dolgozik a kerületi tévé stábja, és mint kiadó, hozták létre a 9 Magazint, ami nem jogutódja a Ferencváros újságnak. Ez utóbbi újság létezik, csak nem nyomtatnak ki belőle egyetlen példányt sem. Vágvölgyit egyébként 2020 májusában az akkor még működő Ferencváros újság főszerkesztésére választották ki pályázaton, a kinevezéséről szakmai grémium döntött.

A vitában az is világossá vált, hogy a cégnek komoly anyagi problémái vannak, ami az ügyvezető és a főszerkesztő egymásnak feszüléséhez vezethetett. A gazdasági gondok odáig fajultak, hogy az újságot készítő gárda közül van olyan, aki még idén nem kapott honort a cikkei után.

Egyébként Vágvölgyi kirúgása előtti májusi ülésen 12,7 millió forint plusz pénzt kért a cég az anyagi gondjai enyhítésére, de a testület nem szavazta meg ezt az összeget. Ezt követően pár nap múlva felmondott a főszerkesztőnek Hagymási.

Maradna inkább főszerkesztő

Vágvölgyi a testületin elmondta a már említett módosító javaslat kapcsán, hogy a maga részéről jobban ragaszkodna a főszerkesztői poszthoz, mint a tartalomfejlesztési vezető kinevezéshez. Bár elképzelhetőnek tartja, hogy mind a két pozíciót betölti. Azt azért hozzátette: azért is maradna inkább a lap élén, mert a szerkesztőség egyöntetűen közölte, amikor megtudták a kirúgását, hogy mindannyian felállnak, ha nem Vágvölgyi a főszerkesztő.

Vágvölgyi egyébként folyamatosan hangoztatta a szerkesztőség függetlenségét, a témaválasztás szabadságát, azonban több képviselő is figyelmeztette arra, hogy helyi, közszolgálatot ellátó lapról van szó a 9 Magazin esetében, aminek elsősorban a kerület életéről kellene szólnia.

A televíziós múlttal rendelkező Hoffmann Györgyöt (a volt televíziós, Kálmán Olga férjét) egyébként „senki sem látta jönni”. Baranyi polgármester ideiglenes ügyvezetőnek Gőz Gabriellát, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. volt vezetőjét javasolta a testületnek. Gőz azonban visszavonulót fújt, amikor a testület szimpátiaszavazása következett volna közte és Hoffmann György között. A televízióst egyébként Torzsa Sándor képviselő (MSZP-Dk csoport) javasolta a testületnek. Hoffmann nem volt jelen akkor, amikor szavaztak róla, az önéletrajza alapján döntötték el, hogy ő lesz az ügyvezető Hagymási Zoltán helyett.

Kiemelt kép: Szotkerek.hu

Frissítés, 2022. 06. 25. 11.28: Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán bejelentette, hogy “a cégvezető megválasztása, a tartalomfejlesztési igazgatói poszt létrehozása és az új főszerkesztői pályázat kiírása ellen polgármesteri vétót emelek. Ezzel még nincs megoldva a helyzet, de a képviselő-testület esélyt kap arra, hogy korrigálja a döntését, a kerület médiája szabad maradjon.”