Sosem értettem, hogy sokan miért finyolognak a beigli szó hallattán, ami nálunk i-vel írandó, nem j-vel. Nálunk a beigli maga az ünnep, a karácsony, a rúdba sütött szeretet. A nagymamámnak csodálatos keze volt, legyen szó kézimunkáról, sütésről vagy főzésről, bármilyen süteményt el tudott készíteni, főleg a kelt tészták álltak hozzá közel. Lévén az egyetlen lányunokája, én kaptam meg a recepteket, de azért ez nem volt ilyen egyszerű, mint ahogy hangzik.

Ez bizony azzal járt, hogy december 23-án elmentem hozzá és együtt töltöttük a napot, mert a beigli az egy egész napos műsorszám. Hogy őszinte legyek, annyiban tudtam közreműködni, hogy fogtam a gyúródeszkát, hogy ne csúszkáljon, de se a dagasztásban, se a nyújtásban nem vehettem részt, viszont megfigyeltem azokat a könnyű, kiszámolt és nagyon pontos mozdulatokat, melyek beépültek és előjönnek abban a pillanatban, amikor rászóróm a lisztet a gyúrótáblára.

A „mi” beiglinknek nagyon vékony a tésztája és sok benne a töltelék. Nem ez az általános, de ha valaki ilyet akar sütni, akkor ez a világon a legjobb recept hozzá. A nagymamám sem volt receptirígy, így megosztom most én is.

Beigli

Hozzávalók: (6 rúd diós, 4 rúd mákoshoz)

1,25 kg liszt, 50 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 15 kávéskanál cukor, 1 púpos kávéskanál só, 2 db egész tojás, tej

80 dkg dió, 50 dkg cukor, 1 dl rum, 12 dkg mazsola, tej

60 dkg mák, 30 dkg cukor, reszelt citromhéj, 8 dkg mazsola, tej

Egy dl langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba tesszük, hozzá a margarint, a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és az apránként adagolt tejet. Addig gyúrjuk, amíg eltűnik a liszt a tál aljáról. Meleg helyen letakarva 3-5 órát pihentetjük.

Amíg kel a tészta, addig a darált diót, a cukrot, a mazsolát és a rumot összekeverjük és apránként adjuk hozzá a tejet. Ugyanez a folyamat a mákkal. Lassan öntsük hozzá a tejet, csak annyit, amennyit felvesz, mert ha sokat hígitjuk, akkor túl nedves lesz a töltelék és szétreped sütéskor a tészta.

A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk és tíz részre osztjuk. Vékonyra nyújtjuk és a diósnál a dió hatodát, a mákosnál meg a töltelék negyedét kenjük a tésztára. Felcsavarjuk, a két szélét aláhajtjuk. Csak lisztezett tepsibe kell tenni, a tetejét megkenni tojássárgával és utána villával megszurkálni.

Közepes tűznél sütjük, amíg világosbarna nem lesz a teteje.

Jó étvágyat és boldog karácsonyt kívánunk!

Fotók: Kovács Ildikó