Míg vannak, akik csak nagy nehezen tudják rávenni magukat a rendszeres testmozgásra, akadnak, akik el sem tudják képzelni mindennapjaikat a sport nélkül. Pedig a sportfüggőség is ártalmas, a túlzásba vitt mozgás pszichés és egészségügyi zavarokat idéz elő. És ha nem is vagyunk mozgásmániások, de sokat sportolunk, akkor az izomláz jelenthet kényelmetlenséget az edzés után.

A túlzott testedzés sérülésveszélyekkel jár, függőséget okoz, károsítja az immunrendszert és védtelenebbé tesz a megfázás vagy az influenza ellen – röviden így lehet összefoglalni a túl sok mozgás veszélyeit. A sportfüggőségben szenvedők csak akkor érzik jól magukat, ha sportolhatnak, ha elmarad a napi edzés, idegessé, stresszessé válnak.

Mert kell a boldogsághormon

Ennek hátterében az áll, hogy az intenzív mozgás során adrenalin, dopamin, szerotonin és jelentős mennyiségű endorfin, azaz boldogsághormon termelődik a szervezetben. Éppen ez utóbbi tehető felelőssé a függőségért; hiszen ehhez az érzéshez könnyen és gyorsan hozzá lehet szokni. Ugyanakkor az eufóriát egy idő után már csak úgy tudja újra átélni az ember, ha fokozza a terhelést, így folyamatosan növeli az edzések számát és intenzitását. Ekkorra általában már eljut odáig, hogy ha ki kell hagynia egy edzést, rosszul érzi magát.

A folyamatos edzés az izomzat leépüléséhez, az ideg- és az immunrendszer kimerüléséhez, legyengüléséhez vezethet, hiszen az edzések közötti pihenés és regeneráció legalább annyira fontos, mint maga az edzés. Éppen ezért, ha fellép a túledzettség állapota, fontos, hogy feltárjuk a probléma gyökerét, és megszüntessük a kiváltó lelki okot.

Az ideális az egészséges táplálkozás, mellé a heti 3-4 edzés és a megfelelő mennyiségű pihenés.

A mozgás után törvényszerű az izomláz

Aki sportol, szinte egészen biztosan szembesült már az izomláz kellemetlen tüneteivel, amelyek általában fél- egy nappal a terhelést követően jelentkeznek. Az izmok fájdalmassá válnak, beduzzadnak, a mozgás nehézzé válik, majd két-három nap múlva szinte észrevétlenül megszűnnek a panaszok.

Hosszú évtizedekig úgy tartották, hogy az izomlázat kizárólag az izmokban termelődő tejsav okozza. Újabb kutatások szerint azonban az izmok mikrosérülései, szakadásai is előidézhetik.

A túlzott tejsavtermelés leginkább a kardioedzések után, míg a mikroszakadásos sérülések inkább az izmok erősítését szolgáló edzéseket követően fordulnak elő.

Gyorsítja a gyógyulást a gyömbér, a meggy és a cseresznye

Sokan úgy tartják, ha az izomlázra rádolgozunk, hamarabb elmúlik. Nem mindegy azonban, hogy melyik típusú izomlázról van szó, ugyanis a tejsav miatt kialakuló izomláz esetében enyhe mozgással vagy masszírozással gyorsabban megszüntethető a feszülő érzés. A mikroszakadásnál azonban csak árthatunk a mozgás erőltetésével, mivel a terhelés következtében még több víz jut az izomrostok közé. Ilyenkor a legjobb, ha hagyjuk regenerálódni szervezetünket.

Mindenesetre a lassan elkezdett, kiegyensúlyozott nyújtó tornagyakorlatok, úszás mindenképpen segít a tünetek enyhítésében. Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, amelyek a bennük lévő gyulladáscsökkentő, illetve antioxidáns vegyületeknek köszönhetően szintén gyorsítják a gyógyulást.

Ilyenek a gyömbér, a meggy, a cseresznye, az alma, az áfonya, a kurkuma és a hagyma.

Kép: Elly Fairytale fotója a Pexels oldaláról