A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a Magyar Sajtó Napja, március 15-e alkalmából évről évre díjazza a sajtómunkásokat. A Magyar Sajtódíj-at, melyet újságírók és teljes alkotóközösségek is megkaphatnak, idén Ács Dániel (444.hu) és Halmai Katalin (Népszava) mellett az Átlátszó szerkesztőségének ítélték oda.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) idén március 13-án tartotta a Magyar Sajtó Napja alkalmából rendezett ünnepségét.

Ekkor adták át MÚOSZ szakmai díjait:

  • Aranytoll Életmű-díj
  • Vastoll
  • Magyar Sajtódíj
  • Földes Anna interjú-díj
  • Az év gazdasági újságírója díj
  • Virág F. Éva-díj
  • Kétfilléres-díj
  • A MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja

végezetül pedig kihirdették a MÚOSZ karikatúrapályázatának nyerteseit. A díjazottak teljes listáját a MÚOSZ honlapján fogják nyilvánosságra hozni.

A Magyar Sajtódíjat, amelyet „ a szakma és a közönség megbecsülését kivívó, kiemelkedő hozzáértésről, hivatástudatról és társadalmi felelősségérzetről tanúskodó alkotás(oka)t” létrehozó újságíróknak ad át a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, idén Ács Dánielnek, a 444 munkatársának, Halmai Katalinnak, a Népszava újságírójának, és az Átlátszó szerkesztőségének ítélte oda a MÚOSZ.

A díjat odaítélő kuratórium egyik tagja Uj Péter, a 444 főszerkesztője, aki laudációjában méltatta az Átlátszót. Elmondta, hogy 2011 óta működő szerkesztőségünk több nagy jelentőségű ügyet tárt fel az évek során – példaként a kormányközeli elit jachtos és magánrepülős útjait, a „novellákba illő lopásokat” és a fák nélküli lombkoronasétányt említette a laudátor.

A Magyar Sajtó Napja-t 1990 óta március 15-én tartják, annak tiszteletére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a 12 pontot és a Nemzeti dalt. A Magyar Sajtódíjra jelölt lehet bárki, aki „a magyar sajtóban újságírói munkát végezve a megelőző esztendőben a szakma és a közönség megbecsülését kivívó, kiemelkedő hozzáértésről, hivatástudatról és társadalmi felelősségérzetről tanúskodó alkotás(oka)t hozott létre.” – olvasható a díjról a MÚOSZ honlapján.