Egy kérdőíves kutatásban mérték fel a középiskolások táplálkozási szokásait. Az  elsődleges cél az volt, hogy képet kapjnak arról, hogyan, és mennyire egészségesen táplálkoznak a fiatalok.

Kamaszkorban rögzülnek azok a szokások, amelyek felnőttkorban hatással lesznek egészségre, ezért ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy megfelelő és hiteles információkat kapjunk – derült ki a Táplálkozástudományért Alapítvány és a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány kutatásából.

Manapság a fiatalok gyakran a reklámok, a környezet hatására döntenek bizonyos, nem megfelelő tápértékű élelmiszerek, illetve különböző étrendi alternatívák mellett. Az egészséges életmódra nevelés sikeressége nagymértékben függ attól, hogy a serdülőket körülvevő szülők, pedagógusok, szakemberek milyen hatékonyan képesek összefogni és együttműködni.

A többség rendesen étkezik

A 2022 szeptemberében történt online felmérésben 524 fő, 15-18 éves fiatal vett részt. Az ország minden területéről érkeztek válaszok, összesen 67 középiskolából, a feldolgozás alapján a legtöbb Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékből.

A testtömeg és a testmagasság adatai alapján számolt BMI értékekről – amelyeket a jelenleg érvényben lévő egészségügyi szakmai irányelvben meghatározott referencia értékekhez viszonyították – elmondható, hogy a válaszadók 70 százaléka a normál tápláltsági állapotú, 0,6 százaléka súlyosan alultáplált, 11 százaléka alultáplált. A felmérésből kiderült az is, hogy a fiatalok 11,9 százaléka túlsúlyos, 5,5 százaléka elhízott, amely a lányok vonatkozásában magasabb értéket mutat.

Elhanyagolják a családi étkezést

Az OTÁP 2014 felmérés szerint a hazai felnőtt lakosság 63 százaléka túlsúlyos, illetve elhízott. A fenti adatok rámutatnak arra, hogy a negatív tendencia már a 15-18 éves korcsoportnál is megjelenik. A fiatalok több mint egyharmada (38 százaléka havonta 1-3 alkalommal, mintegy egyharmaduk (31,5 százalék) pedig hetente 1-3 alkalommal fogyaszt kész ételt (például étterem/gyorsétterem, hűtőpultban kapható kész leveseket, tésztákat, salátákat.

Az otthon elkészített étel és a családi étkezés közös élménye egyre inkább kiszorul a mindennapokból. A válaszadók 66 százaléka reggelizik, 53,6 százaléka tízóraizik, 90,3 százaléka ebédel, 42,7 százalék a uzsonnázik, 93,1 százaléka vacsorázik, 22,7 százaléka utóvacsorázik. A javasolt napi 5 étkezésen belül a reggeli esetében a vizsgált korcsoportok mintegy 34 százaléka reggeli nélkül kezdi meg a napot, amely negatív irányben befolyásolja például a koncentrációképességet.

Hetente 1-3 alkalommal isznak alkoholt

A kamaszok 43,2 százaléka fogyaszt minden nap gyümölcsöt, 52,1 százaléka zöldséget. A hazai és nemzetközi táplálkozási ajánlások szerint naponta 400 gramm zöldség-gyümölcs fogyasztása javasolt. A felmérésből egyértelműen kitűnik, hogy a fiatalok mintegy fele nem tesz eleget az ajánlásban megfogalmazott irányelveknek. A középiskolások 79,2 százaléka iszik naponta többször csapvizet, ásványvizet; 33,4 százalék fogyaszt mindennap cukrozott üdítőitalt, ízesített ásványvizet; 19,3 százaléka energiaitalt; 28,6 százaléka kávét. A fiatalok 13,2 százaléka hetente 1-3 alkalommal iszik alkoholos italt.

Pozitívum, hogy a válaszadók közel 80 százaléka csapvizet fogyaszt napi szinten, ugyanakkor az alkoholfogyasztás már ebben a korban heti rendszerességgel megjelenik.

A felmérésben résztvevők 19,1 százaléka mindennap több mint 1 órát, 8,4 százaléka kevesebb mint 1 órát sportol. Többségük hetente 3-4 alkalommal vagy heti 1-2 alkalommal sportol. A mozgásszegény életmód, mint rizikófaktor sajnos a 15-18 éves korcsoportra is jellemző.

Forrás: storeinsider.hu