Hat méter magas, buszalkatrészekből összerakott Transformers-szobrot állítanak a XV. kerület északi iparterületén. A szobor kihelyezésére a képviselő-testület is áldását adta. Az alkotás, valamint a körülötte levő park látogatható lesz.

A buszos szállítással és buszok kölcsönzésével, szervizelésével foglalkozó MOL TEAM Kft. telephelyét jelzi majd a szobor és a park. A cég székhelye a Mélyfúró utca 3. szám alatt található és nemrég vették meg a Mélyfúró utca 4. számnál levő telket, ahova csarnoképületet, buszparkolót terveznek.

A vállalkozástól 2023 novemberében keresték meg a terület önkormányzati képviselőjét, Lukács Gergelyt, hogy a Mélyfúró utca 4. számú telek előtti sávon lépcsős zöldfelületet és egy köztéri szobrot állítanának fel.

Az önkormányzati képviselő a február 29-i testületi ülésen elmondta, hogy a cég ügyvezetőjével, Molnár Péterrel egyeztetett a beruházásról, és ragaszkodnak a szoborhoz. A terület jelenleg erősen elhanyagolt állapotban van, ezért minőségi javulást eredményez a fejlesztés. „Mindezeken túl nem tudunk arról, hogy Budapesten állítottak volna ilyen alkotást. A közterületen levő szobor látogatható lesz, a terület pihenőkertként fog funkcionálni.” A képviselő elmondta, hogy többször egyeztetett a telephely környezetében levő filmstúdiókkal és a filmes iparági szereplőkkel, akik szerint a jövőben a filmgyártók és a rendezvénytechnikával foglalkozó cégek bázisává fog válni ez az északi terület.

A hatméteres Transformers-szobor a közterület hangsúlyos eleme lesz. Az alkotás elkészítésével Bajári Zsolt szobrászművészt bízták meg. A szobrot buszalkatrészekből építik és kék színűre fényezik.

Forrás: előterjesztés

Az alkotás környezetében fákat, cserjét és évelőágyásokat telepítenek. A terület közúthoz közeli szegélye mentén a padkáról lecsorgó vizet évelőkkel beültetett esőkert gyűjti majd, ahol a kavicsrétegben felfogott víz lassan szivárog a talajba.

Az új zöldfelületet és a szobrot 2024. negyedik negyedévében avatnák fel.

Az alkotás és környezete rendezésének költségeit, valamint a zöldfelület fenntartási és a szobor karbantartási költségeit teljes egészében a MOL TEAM Kft. vállalja. A beruházás várhatóan 30 millió forint lesz.

A cég azért kérte az önkormányzat képviselő-testületének jóváhagyását, mert „a köztéri műalkotások állításának rendjéről szóló önkormányzati rendelet értelmében művészeti alkotás kerületi önkormányzati tulajdonú közterületen és épületen való elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról és felújításáról a képviselő-testület dönt” – áll az előterjesztésben.

Kiemelt kép: látványterv az előterjesztésből