Többen feltették a kérdést a még csak terveken szereplő Palota Liget lakóparkról írt cikkünk kapcsán, hogyan lehet majd megközelíteni a Rákospalota szélén beépülő területet. A Régi Fóti út csúcsidőben telített, az M3-as autóálya ki- és bevezető szakasza ilyenkor szintén bedugul. Az úthálózat fejlesztéséről Sipos Gábor, a XV. kerületi polgármesteri hivatal főépítésze írt meg részleteket.

A lakópark megközelítésére a Külső Fóti útnál, a fejlesztési területen még csak nyomvonalként kijelölt Kékszilva utca magasságában fognak új lámpás csomópontot építeni az első ütemben a terület megközelítésére. Az M3-as autópályával párhuzamos Erdőmenti utat is elkészítik, hogy tehermentesítsék a Külső Fóti utat, és ezt használják majd az építők is. Ha megvalósul a beruházás, akkor tervezik még, hogy új csomópont lesz a Külső Fóti út és Mogyoród út találkozásánál.

Sipos Gábor hozzátette, hogy a „Külső Fóti út alapvető terhelését az agglomerációból beérkező forgalmi terhelés okozza. Budapest és a kerület fejlesztéseinek nem arról kell szólnia, hogy az agglomerációba kiköltözőket szolgáljuk ki, hanem a saját fejlesztési lehetőségeinket kell előtérbe helyezni. Ez forgalomszabályozási eszközökkel, zöldidő korlátozásával már a városhatárnál kezelendő, hogy a bejövő forgalmi igény más bevezető utat válasszon”.

Azt is leírta, üdvözítő megoldás az lenne, ha a kiköltözők többsége a közösségi közlekedést választaná az autózás helyett. Sipos tisztában van azzal, hogy ez „nem fog menni egyik pillanatról a másikra, másfelöl a vonzóvá, megbízhatóvá kell tenni a kötött pályás közösségi közlekedést”.

A terület beépítése kapcsán arról tájékoztatott, hogy fokozatosan fogják megvalósítani „a kis beépítési intenzitású, zöldbe ágyazott kertvárosias városrészt”. A területen zöldterületekkel tagolt, karakteres beépítést lehet megvalósítani, amivel több száz családnak biztosítanának színvonalas lakókörnyezetet.

A területen földszint+2 szintes lakóházakat építenének úgy, hogy a külső karéjban magastetőt kapnának az épületek, a terület középső részén lapostetőt. A lakásszám a telek méretétől függ, de egy telken maximum 12 lehet. „A teljes Palota Liget területen a telepítési tanulmányterv alapján több mint 800 lakás alakítható ki a jelenlegi telekstruktúra figyelembevételével.”

A szabadon álló lakóépületek egyforma méretű előkertet kapnak. A terület beépítése során a fejlesztőknek törekedniük kell az egységes kép kialakítására, hasonló építészeti elemek alkalmazására.

A 70 négyzetméternél nagyobb lakások építése nagycsaládok részére lehet alternatíva az agglomerációba költözés helyett. A főépítész is kiemelte, amit már az előző cikkben is írtunk, hogy az önkormányzat azt reméli, „az ideköltözéssel egy fiatal, aktív korú, érdemi lakosságnövekedést érhetünk el az évek óta fogyatkozó népességű kerületünkben”.

A terület fejlesztői településrendezési szerződés keretében vállalták az összes közműhálózat kiépítését a gázvezeték kivételével a lakóépületekhez. A korábban kiszabályozott területekre aszfalburkolatú utakat terveztek közvilágítással, csapadékvíz-elvezetéssel, zöldsávokkal és kiépített parkolóhelyekkel. A Külső Fóti út pedig erdősávot kap majd.

Kiemelt kép: előterjesztés

Katt —–> Pólóoldal