A 2000-es évek elejéig imádtam a repülést. Úgy képzeltem, hogy ez a földhözragadtság ellentéte. Ráadásul kicselezzük vele az időt, hiszen a repüléssel lerövidül a több órás autó- vagy hajóút. Izgi, hogy van kaja és kiszolgálnak, miközben úszol a levegőben 10 ezer méteren.

Emlékszem, hogy a korfui úton mennyire furcsán néztem a mellettem ülőre. Már akkor verejtékezett, amikor a gép még csak elrugaszkodott a kerekeiről. Az idegessége és az ezzel járó lábdobogása az utazómagasságban múlt el valamennyire. Az ebédjét nem ette meg, csak üveges tekintettel bámult kifelé az ablakon. A második krízist a leszállásnál élte át. Vadul kapaszkodott az ülés karfájába és hátradöntött fejjel, lehunyt szemmel várta a leszállópálya zökkenését.

Aztán valamikor a 2010-es évek táján valami elromlott bennem. A bezártságérzés kezdett eluralkodni rajtam. Pánik fogott el, ha csak arra gondoltam, hogy egy szűk géptörzsbe zárnak be pár órára. Az is belejátszott, hogy azt képzeltem, a le- és a felszállás nagyon veszélyes. Ez a kettő együtt már sok volt.

Ennek ellenére továbbra is felülök a repülőre, mert le akarom győzni a félelmeimet. Vadul kapaszkodom a karfába és nem adom fel a reményt, hogy visszakapom a 2000-es évekbeli önmagamat.

Kívülről látni magamat

A Repülés kezdőknek című izlandi-angol-német vígjáték remek lehetőséget teremt arra, hogy kívülről lássam a repüléstől való viszolygásom minden aspektusát. És persze röhögjek magamon, ahogy nézem az csetlő-botló, izzadó, kontrollmániás, sikerre vágyó szereplőket.

A filmben négy repüléstől rettegő ember próbálja leküzdeni a félelmeit a félelem nélküli repülésre tanító tanfolyamon. A kurzus végén jön a fő próbatétel, a résztvevőket egy rövid, oda-vissza izlandi repülőútra invitálják. Ennek során szembe kell nézniük és le kell győzniük a fóbiáikat. A félelmek felszámolására tett kísérlet, azonban turbulens véget ér.

Ahogy lenni szokott a főhősök története a kalandjaikon keresztül bontakozik ki.

A sikeres ingatlanfejlesztő Sarah (Lydia Leonard) nem meri elmondani szerelmének, hogy fél a repüléstől, ezért vonakodik a nyaralástól. Edward (Timothy Spall) a különleges erők veteránja, akiből bestseller író lett, és minden helyzetet a katonaságnál tanult eszközökkel akar megoldani. A seggével pénzt kereső női influencer, a Coco (Ella Rumpf) és a repüléstől rettegő kötött sapkás pasija, a félénk alkalmazásfejlesztő, Alphons (Sverrir Gudnason) tulajdonképpen párterápián vannak a kurzuson. Bár, a pasinak tényleg szüksége van, hogy legyűrje a repülésfóbiáját. A csapatot zöldfülű Charles (Simon Manyonda) vezeti, aki néhány helytelen és szerencsétlen döntést hoz, ezek után pedig élve falják fel az utasok.

Izlandi rendező havas kalandja

A film egyáltalán nem rugaszkodott el a valóságtól. Az izlandi rendező, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson testvére kénytelen volt elmenni a repüléstől való félelmét legyőző kurzusra, mivel meg akarta látogatni a bátyját Amerikában. Ez a mozzanat ihlette végül a forgatókönyvet.

A tehetséges direktor, ugyanis New York-ban élt és a Columbia Egyetemen szerzett diplomát. A Variety 2012-ben beválasztotta a „Tíz európai rendező, akikre figyelni kell” közé. Az áttörést jelentő legutóbbi játékfilmjét, az Under the Tree-t 2017-ben mutatták be a velencei filmfesztiválon, Oscarra jelölték, és számos díjat nyert még fesztiválokon, valamint hét izlandi Edda-díjat is besöpört.

A Repülés kezdőknek Sigurðsson ötödik játékfilmje. A négy filmje közé ugyanis becsúszott egy dokumentumfilm is az izlandi labdarúgó-válogatott 2018-as világbajnokságra való kvalifikációjáról.

A Repülés kezdőknek pontosan azt nyújtja, amit várunk. Nincsenek nagy lélektani drámák, bonyolult helyzetek, hatalmas fordulópontok. Van benne szerelem, némi szex és sok helyzetkomikum. Ez a mozi arra jó, hogy felhőtlenül kikapcsolódjunk és utána nem kell agyalni még órákat, mert rág minket a ki nem mondott igazság, vagy a világ igazságtalansága. És ez így igazságos…