Megújul a rákospalotai Fő útnál levő Kossuth-szobor mögötti elhanyagolt terület. Az önkormányzat által elfogadott B/2-es koncepciótervben zöldfelület, kávézó és majdani jégpálya is szerepel.

A tervező a jelenleg elkerített részre modern parkot álmodott. A testület által elfogadott B/2-es koncepcióterv szerint lesz térburkolat és a területet az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodó növényekkel telepítenék be. Lesznek utcabútorok és térvilágítás. A terv központi eleme egy vízjáték, szökőkút (75 m2) és párásító (63 m2), de lehetőséget biztosít egy teraszos vendéglátóhely (kávézó), valamint a téli időszakban jégpálya (375 m2) telepítésére és adventi árusítóhelyek elhelyezésére is.

Az októberi testületi ülésen a voksolás előtt Pálmai Attila képviselő arról érdeklődőtt, hogy a Kossuth-szobor megfordításának ügye hol tart. A szobor most a Fő út tengelyében áll és arra néz, így a háta mögött lenne a felújítandó felület. Megfordításával viszont az újonnan kialakuló területre nézne. Az a kérés is elhangzott a térrel kapcsolatban Deschelák Károly és Szilvágyi László képviselőktől, hogy a területre tervezzenek olyan egyedi megoldást, markáns, kreatív elemet is, ami vonzóvá teszi a helyet a majdani kávézó vendégeinek. Dr. Lehoczki Ádám hozzátette, hogy a Fidesz-frakció semmilyen fejlesztést nem szeretne akadályozni, de erre a területre a korábban elkészített, komoly tervet tartja megvalósíthatóbbnak, mert a mostaniakat félmegoldásnak érzi. Funkciójában nem fogja azt nyújtani, mint a már elkészített nagyobb szabású koncepciók.

Benedekné Bagyinszki Márta főosztályvezető válaszolt a felvetésekre. A szoborral kapcsolatban elmondta, hogy egyeztettek a Budapest Galériával és nem látják indokoltnak a megfordítását.

A kreatív, markáns elemről kifejtette, hogy ez népművészeti alkotás lehetne. A palotai rétestál és más, Rákospalotára jellemző motívumok belekerülhetnének a burkolatba és az ivókútba. Ezeket szinterezett festéssel meg lehetne jeleníteni.

A tervváltozatok a következők voltak:

  • az A/1 változat esetében nem lehet jégpályát telepíteni a parkban kijelölt területen, a szökőkút és párásító helyén bambuszkerttel kombinált párásító szigetek lennének. Ennek költsége mintegy nettó 269 millió forint, azaz bruttó 341 630 000 forint.
  • az A/2 változat szerint lehet jégpályát telepíteni, a szökőkút és a párásító helyén tavasztól őszig virágzó, többszintű növényállományt ültetnének ki. Ennek költsége körülbelül nettó 250 millió forint, azaz bruttó 317 500 000 forint.
  • a B/1 változat esetén a terv számol a szökőkút és párásító kiépítésével, a jégpálya előkészítésével. Ennek költsége körülbelül nettó 289 millió forint, azaz bruttó 367 030 000 forint.
  • a végül elfogadott B/2 változat a B/1-et egészíti ki a 70 m2 alapterületű, zöldtetős, télen-nyáron működtethető kávézó telepítésével, a hozzá tartozó famintázatú kültéri burkolat (terasz) kialakításával, napvitorlákkal, napágyakkal. Ennek költsége körülbelül nettó 329 millió forint, azaz bruttó 41 830 000 forint.

Egy következő ütemben a fővárosi tulajdonú Fő út mentén kiépíthető merőleges parkolók, új középszigetes zebrák kialakítása várhatóan a fővárosi kerékpárút-fejlesztéssel együtt valósulhatna meg. Ennek költsége mintegy nettó 384 millió forint azaz bruttó 487 680 000 forint.

A tervezői költségvetés és műszaki tartalom leírása alapján 2023 végén – 2024 elején elindulhat a beruházás közbeszerzési eljárása.