Idén a Vajdahunyad várában rendezte meg szeptember 10-én az immár hagyományosnak tekinthető flashmobját a Magyar Vívó Szövetség, a vívás világnapja alkalmából. A vívás rajongói, régi és aktív versenyzők délelőtt 11-kor gyülekeztek a Városligetben és együtt ünnepelték ezt a nagy hagyományokkal rendelkező, elegáns sportot.

Nagyon jó volt nézni a Vajdahunyad vár belső tereit betöltő fiatalabb és idősebb vívókat, még a felhők közül előbukkanó nap is megcsillant a fegyvereiken. A néhány perces „küzdelem” után közös fotó készült a résztvevőkről.

A legeredményesebb olimpiai sportágunk

Régebben egyértelmű volt, hogy miért tanult meg vívni valaki – az életét védte a kard vagy a tőr segítségével. Még a XIX. században is a lovagias ügyek lezárása miatt jártak vívóiskolákba a férfiak, megtanulni a fogásokat, de a XX. század eleje óta sportoként kezelik a vívást. Az egyetlen sport, mely mindegyik modernkor olimpián szerepelt, 1896-ban például 25 vívó indult. A legeredményesebb olimpiai versenyszám a magyar eredményeket tekintve: 38 arany, 24 ezüst és 28 bronzérmet szereztek eddig a sportolóink.

Melyiket a három közül?

Érdekes lehet, hogy ma egy fiatalt miért kezd érdekelni a vívás. Az én gyerekkoromban menő volt D’Artagnan vagy Tulipános Fanfan, és a Star Wars is számos izgalmas vívójelenettel rendelkezett (bár jelenleg a jedik nehezen találnak fénykardos képzést hazánkban 😊 ).  A gyerekem filmes élmények nélkül is mondogatta már egy ideje, hogy ezt a sportot fogja választani. Amikor Szilágyi Áron megnyerte a legutóbbi olimpiai aranyérmét, akkor már biztos volt benne, hogy kardvívást akar tanulni. Mert laikusként egyformának tűnhetnek a fehér ruhás, sisakos és hajlékony pengés játékosok, de mások a kard, a tőr és a párbajtőr szabályai. A legnagyobb különbség a háromféle ágazatban, hogy a test mely részére viszik be a találatokat. A tőrözőknél csak a törzs, a párbajtőrnél minden támadható: a karok, lábak és fej is, míg a kardvívók a felsőtestre céloznak. Más a fegyverek és a találat jelzéséhez szükséges érintkezés ereje is.

Miért válaszd a vívást?

Annak ellenére, hogy a vívás egy fegyveres, technikai küzdősport, csupa jó hatással van arra, aki – stílszerűen szólva – belevág. A fegyelem elsődleges az edzéseken is, hiszen hiába tompa a kard, okozhat váratlan sérüléseket. Amikor a gyerekem tanítójával beszélgettünk a vívásról, nagyon lelkes volt a sportágválasztás miatt. Azt mondta, hogy ez az a taktikai sport, ahol a testi és mentális képességek egyaránt számítanak. Megemlítette azt is, hogy jót tesz azoknak a gyerekeknek, akiknek gondjuk van a saját határaikkal: itt hamar megtanulja, hol van a saját teste és hol kezdődik a másiké. Az meg már az én tapasztalatom, hogy az edzések fejlesztik a fizikai állapotot, mert kell hozzá fürgeség, nagyon gyors és erős lábmunka, gyors reakciók. Emellett remek szem-és kéz koordinációval, egyensúlyérzékkel, és jó koncentrációval lesz valakiből jó vívó. Ez a sport az erőfeszítések mellett türelemre is tanít – csak az kapja meg a fegyvert, aki már megfelelően elsajátította a lábmunkát, majd akkor kezdhet el asszózni, amikor már az alapjai biztosak. Nálunk a mai napig tart a vívás iránti lelkesedés, így mindenkinek javaslom, hogy keressen egy egyesületet – mivel az igen költséges technikai háttér miatt ezt a sportot csak egyesületben lehet elsajátítani – és kezdje el az edzést a gyereke.

Anonymus és Darányi Ignác szobrának napját biztos feldobta a vívásbemutató, én meg biztos vagyok benne, hogy a jövő évi vívás világnapja flashmobon is ott leszünk.

Felhasznált irodalom: Sportok könyve (Ray Stubbs M-Érték Kft., 2009)

A fotókat a szerző készítette.