A választásokról szóló 2010-es törvényhez módosító törvényjavaslatot nyújtott be Szabadi István, a Mi hazánk országgyűlési képviselője. Ha tárgyalja és elfogadja az országgyűlés „Az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében egyes választási tárgyú törvények módosításáról” címmel beadott indítványt, akkor ezt már a jövő évi önkormányzati választásokon is alkalmazni kell.

A javaslat alapján az új rendszert már a 2024. évi általános önkormányzati választásokon is alkalmaznák. A fővárosi közgyűlés tagjainak megválasztásánál egy választókerületnek felelne meg Budapest. A fővárosi közgyűlésbe 32 fő kerülne be az arányos listás választási rendszer alapján.

A fővárosi közgyűlés tehát 33 tagú lenne, a főpolgármesterből és 32 listán mandátumot szerzett tagból állna. A fővárosi lista állításához főpolgármesterjelölt-állításra vagy a fővárosi kerületek közül legalább háromban polgármesterjelölt állítása szükséges. A közös listát állító szervezetekre szintén ezek a szabályok vonatkoznak.

A javaslat szerint a fővárosi listákra leadott szavazatok alapján a mandátumszámítást a D’Hondt módszerrel végeznék el.

A képviselő a módosítás indoklásában azt írta, hogy 2014-ben a Fidesz egyoldalúan vezette be az új fővárosi választási rendszert. Ebben Budapestre teljesen más választási metódust határoztak meg, mint a vármegyéknél. A mostani „hatályos rendszer a két legnagyobb politikai pólusnak kedvez, amely nem felel meg a demokratikus sokszínűségnek. Annak érdekében, hogy Budapest valóban a budapestieké lehessen, a város ne váljon politikai zsarolás, önkény és csaták színterévé, ezért javasoljuk a tisztán arányos választási rendszer bevezetését a fővárosi közgyűlés tagjainak megválasztása érdekében.”

Jelenleg az önkormányzati választás egyfordulós. A választásnak nincs érvényességi (hány választónak kell szavazni) és eredményességi (mennyi szavazat kell a győzelemhez) feltétele. Ennek megfelelően, ha egy településen csak egy ember megy el szavazni, akkor az a jelölt lesz a polgármester, akire ez az ember a szavazatát leadja.

Az önkormányzati választásokon jelenleg polgármestert, helyi képviselőket, megyei képviselőket, illetve a Budapesten élők főpolgármestert is választanak. A fővárosi közgyűlés tagjait most a főpolgármesteren kívül a kerületi polgármesterek és a listáról bekerült képviselők alkotják.

Az viszont már biztos, hogy választókörzetek változni fognak néhány kerületben a 2024-es önkormányzati választásoknál, mert csökkent a lakosság létszáma.

Háttér: A d’Hondt-mátrixot a belga matematikus, Victor d’Hondt fejlesztette ki, így alakítják át a szavazatokat mandátummá. Lényege, hogy a pártokra leadott szavazatokat pártonként elosztják eggyel, kettővel, hárommal, néggyel és így tovább. Az így kapott számokat csökkenő sorrendbe állítják, és a táblázatban annyi számot keresnek meg (mindig a következő legnagyobb számot keresve), ahány mandátumot el akarnak osztani.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila